Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sałatka z fetą i melonem


Uwielbiam melona - słodki i soczysty pasuje idealnie do sałatek owocowych oraz tych bardziej wytrawnych. 

Składniki:

  • Miks sałat - 2 garście
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek - 1szt
  • Oliwki - 2 łyżki
  • Ser feta (u mnie w ziołach z papryką) - 100g
  • Melon - 1/4 średniego
  • Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Sos grecki (miks przypraw) - 1 płaska łyżeczka

Olej mieszamy z przyprawami.
Pomidora i ogórka kroimy. Dodajemy oliwki, mieszamy z sałatą i sosem. Warzywa wykładamy na talerz.
Melona obieramy (skórkę i twardą warstwę pod nią), pozbywamy się pestek. Kroimy w kostkę.
Na warzywach układamy pokrojoną w kostkę fetę i melona.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty