Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Ciasteczka francuskie: figi i Irish Cream


Ciasteczka francuskie, które zrobisz w pół godziny - wyglądają i smakują obłędnie! Do ich zrobienia wykorzystałam krem śmietanowy Delecta La Chocolatiera Irish Cream z białą czekoladą.

Składniki (u mnie 15 sztuk)

  • Ciasto francuskie - 1 arkusz
  • Jajko - 1szt
  • Śmietanka 30% - 100ml
  • Mleko - 50ml
  • Delecta krem śmietanowy Irish Cream (La Chocolatiera) - 1/2 opakowania
  • Dżem figowy - 4 łyżki

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty dowolnej wielkości.


Kwadraty nacinamy (jak na zdjęciu). Boczki zakładamy na krzyż i lekko dociskamy. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.



Układamy na blaszce i pieczemy w 220 stopniach przez ok 10 minut, aż ładnie się zarumienią.

Po upieczeniu i lekkim schłodzeniu dociskamy środki, aby zrobić miejsce na dodatki.


W tym czasie ubijamy schłodzoną śmietankę, mleko i krem Irish na wysokich obrotach przez 3 minuty. 

Na ciasteczka wykładamy po trochę dżemu figowego i kremu (najlepiej szprycą).

Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem zgęstniał. 


   

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty