Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Brioszka z kaczką i porem karmelizowanym - premium burger


Maślana brioszka z szarpaną kaczką, karmelizowanym porem i jalapeno. Wyjątkowe połączenie słodkich i wytrawnych smaków - to zdecydowanie najlepszy burger jakiego jadłam. 

Składniki na 4 burgery:

  • Brioszki:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Drożdże świeże - 20g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mleko - 90ml
  • Masło - 50g
  • Jajko 1 szt (+ 1 do posmarowania przed pieczeniem)
  • Sól - szczypta
  • Wolnogotowana szarpana kaczka:
  • Pierś z kaczki - 2szt
  • Pasta miso - 1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawy mielone, po 1/2 łyżeczki:
  • sumak, imbir, kumin, kolendra (ziarna), chipotle, papryka słodka, pieprz, kurkuma
  • Por karmelizowany:
  • Por - 1 szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Pozostałe dodatki do burgera:
  • Papryka jalapeno marynowana - 8 plasterków
  • Majonez - 4 łyżeczki
  • Cebula czerwona - 1 mała
  • Ogórek kiszony - 8 plasterków

Bułki:
Mleko z masłem podgrzewamy lekko. Masło powinno się roztopić. Schładzamy - ma być letnie. Dodajemy cukier i drożdże. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z jajkiem, mąką i solą. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę, aby wyrosło.
Ciasto dzielimy na 4 części, z każdego formujemy bułeczkę. Zostawiamy na blaszce jeszcze na 15 minut. Potem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 12 minut.


Bułeczki zostawiamy do przestudzenia. 



Kaczka:
Przygotowanie kaczki jest czasochłonne. Najlepsza jest na świeżo, ale można przygotować ją dzień wcześniej i przed podaniem podgrzać.

Piersi kaczki nacinamy (samą skórę) na krzyż. Pastę miso mieszamy z przyprawami i nacieramy kaczkę. Wkładamy do rękawa i pieczemy w 150 stopniach przez 3 godziny. Kaczkę "szarpiemy" na kawałki dwoma widelcami. Po długim pieczeniu w niskiej temperaturze będzie to bardzo łatwe, bo mięso właściwie samo się rozpada na kawałki. Mięso jest soczyste, bardzo aromatyczne, ma bardzo intensywny smak.

Por:
Białą część pora kroimy w plasterki. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy cukier. Do mieszania używamy łyżki silikonowej. Kiedy się roztopi i lekko zbrązowieje dodajemy masło. Mieszamy. Dodajemy pora i smażymy pod przykryciem, aż zmięknie i będzie całkowicie obtoczony w cukrze.

 

Bułki przekrawamy na pół, smarujemy majonezem, układamy ogórki, jalapeno, cebulę, pora i sporą ilość mięsa.
Podajemy od razu. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty