Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Angielskie śniadanie


Full English Breakfast - czyli pełne angielskie śniadanie to pyszne, ale bardzo kaloryczne danie. Najlepiej przygotować je w weekend, kiedy mamy więcej czasu. 

Składniki na 4 porcje:

  • Jajko - 4szt
  • Kiełbaski cienkie wieprzowe - 12 małych lub 6 większych
  • Boczek, plastry - 4szt
  • Pieczarki - 8szt
  • Pomidor - 4szt
  • Fasolka konserwowa - 1 puszka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej - 1 łyżka
  • Chleb - 8 kromek
  • Masło do posmarowania chleba

Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni. Szykujemy dwie blachy. Jedną wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim kromki chleba posmarowane masłem. Pieczemy ok 15 minut, aż pieczywo będzie chrupkie, ale nie twarde.
Drugą wykładamy folią aluminiową i będziemy na niej układać przygotowane już części śniadania, aby nie straciły temperatury.

Fasolkę mieszamy z koncentratem, solą i pieprzem i podgrzewamy. Możecie skorzystać także z gotowej fasolki w sosie pomidorowym - zdarzają się już u nas w sklepach.

Pieczarki obieramy i odcinamy nóżki. Kiełbaski nacinamy (jeśli są długi, można je przeciąć na pół). Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju. Smażymy pieczarki i kiełbaski z obu stron, aż się zarumienią. Wkładam do piekarnika na blachę wyłożoną folią. Teraz smażymy plastry boczku - znów dokładamy do piekarnika. Następnie możemy przesmażyć pomidory w plastrach lub ćwiartkach, ja pominęłam ten krok i podałam świeże pomidory. Na samym końcu smażymy jajka i od razu wykładamy z pozostałymi składnikami na talerze.


Można wykonać to danie bez piekarnika. Kromki opiekamy w tosterze, przed podaniem smarujemy masłem, a pozostałe składniki przygotowujemy jednocześnie, ale potrzebne będą do tego co najmniej dwie patelnie.  


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty