Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa jarzynowa z fenkułem i kaszą bulgur

Zupa jarzynowa z fenkułem i kaszą bulgur

Pełna warzyw zupa z koprem włoskim, kaszą bulgur i dużą ilością koperku. Koper nadaje anyżkowego, lekko orientalnego smaku.

Składniki:

  • Bulion (dowolny) - 1 litr
  • Kalarepa - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Fenkuł - 1szt
  • Kalafior - 1/2 niedużego
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Groszek zielony - 150g (u mnie mrożony)
  • Kasza bulgur - 150g
  • Śmietana 12% lub 18% - 1 łyżka
  • Koper - 1/2 pęczka
  • Sól i pieprz do smaku

Do zupy używałam bulionu drobiowego, ale możecie użyć dowolnego jaki lubicie, lub jaki został wam z niedzieli ;).

Kalarepę kroimy w kostkę, a marchew w plasterki. Fenkuł obieramy z zewnętrznego liścia, wycinamy głąb, a resztę warzywa kroimy w piórka. Te warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu jako pierwsze bo są najtwardsze. Gotujemy na małym ogniu

Po około 5 minutach dodajemy kaszę, a po kolejnych 5  kalafior podzielony na różyczki, paprykę pokrojoną w paski (najlepiej obrać ją obieraczką do ziemniaków) i groszek. Gotujemy kolejne 15 minut, aż kasza będzie miękka. 

Na końcu dodajemy posiekany koper i śmietanę. Doprawiamy do smaku. 

Zupę podajemy gorącą.


Komentarze

  1. Mimo, że nie przepadam za anyżkowym posmakiem kopru włoskiego, to tę zupę zjadłabym ze smakiem. Jest w niej tyle pysznych warzyw, a i kasza bulgur jest bardzo smaczna :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty