Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa migdałowa

Zupa migdałowa

Zupa migdałowa to tradycyjna potrawa wigilijna na Kresach Wschodnich. Słodka i pełna bakalii jest symbolem dobrobytu. Warto spróbować jej nie tylko w święta - będzie też świetnym ciepłym śniadaniem lub deserem.

Składniki:

  • Migdały mielone - 200g
  • Mleko - 1 litr
  • Ryż 200g
  • Cynamon - 1/4 łyżeczki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sól - szczypta
  • Płatki migdałowe - 2 garście
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka


Rodzynki namaczamy przez 30 minut w ciepłej wodzie. Po tym czasie odcedzamy i siekamy. Połowę  rodzynek odkładamy a drugą połowę łączymy z żurawiną i skórką pomarańczową.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.

Ryż gotujemy z dodatkiem cynamonu.

Mleko mieszamy z mielonymi migdałami, cukrem i solą, Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut od wrzenia. Teraz zupa jest bardzo gęsta. Odcedzamy ją przez sito, jeśli chcemy aby pozostała gęsta, lub przez gazę jeśli chcemy aby była rzadka. Jeśli jej nie przecedzicie, będzie miała konsystencję budyniu. Na końcu dodajemy odłożone rodzynki, podgrzewamy jeszcze chwilę i w razie potrzeby dosładzamy do smaku. 

Do miseczek nakładamy ryżem, zalewamy zupą, dekorujemy płatkami migdałowymi i bakaliami.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty