Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zupa migdałowa

Zupa migdałowa

Zupa migdałowa to tradycyjna potrawa wigilijna na Kresach Wschodnich. Słodka i pełna bakalii jest symbolem dobrobytu. Warto spróbować jej nie tylko w święta - będzie też świetnym ciepłym śniadaniem lub deserem.

Składniki:

  • Migdały mielone - 200g
  • Mleko - 1 litr
  • Ryż 200g
  • Cynamon - 1/4 łyżeczki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sól - szczypta
  • Płatki migdałowe - 2 garście
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka


Rodzynki namaczamy przez 30 minut w ciepłej wodzie. Po tym czasie odcedzamy i siekamy. Połowę  rodzynek odkładamy a drugą połowę łączymy z żurawiną i skórką pomarańczową.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.

Ryż gotujemy z dodatkiem cynamonu.

Mleko mieszamy z mielonymi migdałami, cukrem i solą, Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut od wrzenia. Teraz zupa jest bardzo gęsta. Odcedzamy ją przez sito, jeśli chcemy aby pozostała gęsta, lub przez gazę jeśli chcemy aby była rzadka. Jeśli jej nie przecedzicie, będzie miała konsystencję budyniu. Na końcu dodajemy odłożone rodzynki, podgrzewamy jeszcze chwilę i w razie potrzeby dosładzamy do smaku. 

Do miseczek nakładamy ryżem, zalewamy zupą, dekorujemy płatkami migdałowymi i bakaliami.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty