Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pierś z kurczaka duszona w czerwonej kapuście
Eleganckie danie do zrobienia w jednym garnku. Pierś z kurczaka duszona z czerwoną kapustą, cukinią i ziemniakami. Zdecydowałam się na pierś z kością i skórą, bo to mięso dłużej pozostaje soczyste. Przepis z książki "Smaki czterech sezonów" z drobnymi modyfikacjami.
Składniki na 4 porcje:
- Duża podwójna pierś z kurczaka z kością i skórą - 1szt
- Oliwa lub dobrej jakości olej - 2 łyżki
- Czosnek - 3 ząbki
- Kmin rzymski mielony - 1 łyżeczka
- Czerwone wino - 150ml
- Rozmaryn - 2 gałązki
- Rodzynki - 30g
- Cebula - 2szt
- Por - 1szt
- Bulion drobiowy - 1 szklanka
- Czerwona kapusta - 1/2 niedużej główki
- Cukinia mała - 1szt
- Ziemniaki - 500g
- Sól, pieprz
Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę kuminu. Taką pastą nacieramy kurczaka na co najmniej kilka godzin przed gotowaniem.
Na pół godziny przed gotowaniem rodzynki zalewamy winem.
Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę. Smażymy kurczaka od strony ze skórą, aż ładnie się ona zarumieni. Obracamy i smażymy pierś jeszcze kilka minut. Dodajemy posiekane cebule, pokrojonego w pasterki pora i rozmaryn. Smażymy, aż warzywa się zarumienią. Teraz dodajemy wino wraz z rodzynkami. Dusimy 25 minut. W razie potrzeby podlewamy bulionem.
Kapustę szatkujemy i dodajemy do kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 15 minut, co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewając bulionem. Na końcu dodajemy cukinię pokrojoną w plastry i ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Gotujemy jeszcze 15 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, a kurczak ugotowany w środku. Na końcu możemy kilka minut gotować bez pokrywki, aby zredukować sos.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz