Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pierś z kurczaka duszona w czerwonej kapuście

Pierś z kurczaka duszona w czerwonej kapuście

Eleganckie danie do zrobienia w jednym garnku. Pierś z kurczaka duszona z czerwoną kapustą, cukinią i ziemniakami. Zdecydowałam się na pierś z kością i skórą, bo to mięso dłużej pozostaje soczyste. Przepis z książki "Smaki czterech sezonów" z drobnymi modyfikacjami.

Składniki na 4 porcje:

  • Duża podwójna pierś z kurczaka z kością i skórą - 1szt
  • Oliwa lub dobrej jakości olej - 2 łyżki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Kmin rzymski mielony - 1 łyżeczka
  • Czerwone wino - 150ml
  • Rozmaryn - 2 gałązki
  • Rodzynki - 30g
  • Cebula - 2szt
  • Por - 1szt
  • Bulion drobiowy - 1 szklanka
  • Czerwona kapusta - 1/2 niedużej główki
  • Cukinia mała - 1szt
  • Ziemniaki - 500g
  • Sól, pieprz 

Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę kuminu. Taką pastą nacieramy kurczaka na co najmniej kilka godzin przed gotowaniem.

Na pół godziny przed gotowaniem rodzynki zalewamy winem. 

Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę. Smażymy kurczaka od strony ze skórą, aż ładnie się ona zarumieni. Obracamy i smażymy pierś jeszcze kilka minut. Dodajemy posiekane cebule, pokrojonego w pasterki pora i rozmaryn. Smażymy, aż warzywa się zarumienią. Teraz dodajemy wino wraz z rodzynkami. Dusimy 25 minut. W razie potrzeby podlewamy bulionem.

Kapustę szatkujemy i dodajemy do kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 15 minut, co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewając bulionem. Na końcu dodajemy cukinię pokrojoną w plastry i ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Gotujemy jeszcze 15 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, a kurczak ugotowany w środku. Na końcu możemy kilka minut gotować bez pokrywki, aby zredukować sos.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty