Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pierś z kurczaka duszona w czerwonej kapuście

Pierś z kurczaka duszona w czerwonej kapuście

Eleganckie danie do zrobienia w jednym garnku. Pierś z kurczaka duszona z czerwoną kapustą, cukinią i ziemniakami. Zdecydowałam się na pierś z kością i skórą, bo to mięso dłużej pozostaje soczyste. Przepis z książki "Smaki czterech sezonów" z drobnymi modyfikacjami.

Składniki na 4 porcje:

  • Duża podwójna pierś z kurczaka z kością i skórą - 1szt
  • Oliwa lub dobrej jakości olej - 2 łyżki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Kmin rzymski mielony - 1 łyżeczka
  • Czerwone wino - 150ml
  • Rozmaryn - 2 gałązki
  • Rodzynki - 30g
  • Cebula - 2szt
  • Por - 1szt
  • Bulion drobiowy - 1 szklanka
  • Czerwona kapusta - 1/2 niedużej główki
  • Cukinia mała - 1szt
  • Ziemniaki - 500g
  • Sól, pieprz 

Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę kuminu. Taką pastą nacieramy kurczaka na co najmniej kilka godzin przed gotowaniem.

Na pół godziny przed gotowaniem rodzynki zalewamy winem. 

Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę. Smażymy kurczaka od strony ze skórą, aż ładnie się ona zarumieni. Obracamy i smażymy pierś jeszcze kilka minut. Dodajemy posiekane cebule, pokrojonego w pasterki pora i rozmaryn. Smażymy, aż warzywa się zarumienią. Teraz dodajemy wino wraz z rodzynkami. Dusimy 25 minut. W razie potrzeby podlewamy bulionem.

Kapustę szatkujemy i dodajemy do kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 15 minut, co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewając bulionem. Na końcu dodajemy cukinię pokrojoną w plastry i ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Gotujemy jeszcze 15 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, a kurczak ugotowany w środku. Na końcu możemy kilka minut gotować bez pokrywki, aby zredukować sos.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty