Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Egzotyczny deser z karambolą
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotycznymi owocami. Dzięki dekoracjom z karamboli wygląda świetnie i na pewno zachwycisz nim wszystkich gości. To świetny przepis na Sylwestra czy karnawał.
- Mascarpone - 150g
- Śmietanka kremówka - 100ml
- Cukier - 1 łyżka
- Brzoskwinie z puszki - 10 połówek
- Opcjonalnie cukier - do smaku
- Brzoskwinie z puszki - 3szt
- Kaki - 1szt
- Granat - pestki z 1/2 owocu
- Karambola - 1szt
Krem.
Mascarpone razem ze śmietanką i cukrem ubijamy, najpierw na małym, potem na coraz wyższych obrotach. Ubijamy przez kilka minut, aż zgęstnieje. Odstawiamy do lodówki.
Mus brzoskwiniowy.
Brzoskwinie z puszki odcedzamy i miksujemy. W razie potrzeby lekko dosładzamy.
Owoce egzotyczne.
Granat obieramy, wyciągamy pestki z połowy owocu. Kaki obieramy i kroimy w kostkę, zostawiamy tylko 4 plasterki do dekoracji. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Karambolę myjemy (nie trzeba jej obierać), kroimy w plasterki. 4 plastry odkładamy do dekoracji, pozostałe mieszamy z resztą owoców.
Przygotowujemy 4 pucharki. Do każdego dajemy po łyżce musu brzoskwiniowego, na to krem mascarpone, znów mus brzoskwiniowy. Na górę wykładamy mieszankę owoców i dekorujemy plasterkiem kaki i karamboli.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz