Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Egzotyczny deser z karambolą

Egzotyczny deser z karambolą

Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotycznymi owocami. Dzięki dekoracjom z karamboli wygląda świetnie i na pewno zachwycisz nim wszystkich gości. To świetny przepis na Sylwestra czy karnawał.

Składniki na 4 porcje:
Krem:
  • Mascarpone - 150g
  • Śmietanka kremówka - 100ml
  • Cukier - 1 łyżka
Mus brzoskwiniowy:
  • Brzoskwinie z puszki - 10 połówek
  • Opcjonalnie cukier - do smaku
Owoce egzotyczne:
  • Brzoskwinie z puszki - 3szt
  • Kaki - 1szt
  • Granat - pestki z 1/2 owocu
  • Karambola - 1szt 

Krem.

Mascarpone razem ze śmietanką i cukrem ubijamy, najpierw na małym, potem na coraz wyższych obrotach. Ubijamy przez kilka minut, aż zgęstnieje. Odstawiamy do lodówki.

Mus brzoskwiniowy.

Brzoskwinie z puszki odcedzamy i miksujemy. W razie potrzeby lekko dosładzamy.

Owoce egzotyczne.

Granat obieramy, wyciągamy pestki z połowy owocu. Kaki obieramy i kroimy w kostkę, zostawiamy tylko 4 plasterki do dekoracji. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Karambolę myjemy (nie trzeba jej obierać), kroimy w plasterki. 4 plastry odkładamy do dekoracji, pozostałe mieszamy z resztą owoców.

Przygotowujemy 4 pucharki. Do każdego dajemy po łyżce musu brzoskwiniowego, na to krem mascarpone, znów mus brzoskwiniowy. Na górę wykładamy mieszankę owoców i dekorujemy plasterkiem kaki i karamboli.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty