Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Egzotyczny deser z karambolą

Egzotyczny deser z karambolą

Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotycznymi owocami. Dzięki dekoracjom z karamboli wygląda świetnie i na pewno zachwycisz nim wszystkich gości. To świetny przepis na Sylwestra czy karnawał.

Składniki na 4 porcje:
Krem:
  • Mascarpone - 150g
  • Śmietanka kremówka - 100ml
  • Cukier - 1 łyżka
Mus brzoskwiniowy:
  • Brzoskwinie z puszki - 10 połówek
  • Opcjonalnie cukier - do smaku
Owoce egzotyczne:
  • Brzoskwinie z puszki - 3szt
  • Kaki - 1szt
  • Granat - pestki z 1/2 owocu
  • Karambola - 1szt 

Krem.

Mascarpone razem ze śmietanką i cukrem ubijamy, najpierw na małym, potem na coraz wyższych obrotach. Ubijamy przez kilka minut, aż zgęstnieje. Odstawiamy do lodówki.

Mus brzoskwiniowy.

Brzoskwinie z puszki odcedzamy i miksujemy. W razie potrzeby lekko dosładzamy.

Owoce egzotyczne.

Granat obieramy, wyciągamy pestki z połowy owocu. Kaki obieramy i kroimy w kostkę, zostawiamy tylko 4 plasterki do dekoracji. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Karambolę myjemy (nie trzeba jej obierać), kroimy w plasterki. 4 plastry odkładamy do dekoracji, pozostałe mieszamy z resztą owoców.

Przygotowujemy 4 pucharki. Do każdego dajemy po łyżce musu brzoskwiniowego, na to krem mascarpone, znów mus brzoskwiniowy. Na górę wykładamy mieszankę owoców i dekorujemy plasterkiem kaki i karamboli.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty