Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Miodownik z pistacjami i masą serową
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową. Ciasto wygląda i smakuje rewelacyjnie. Świetnie sprawdzi się nawet na świątecznym stole.
Składniki:
Blaty ciasta:
- Mąka tortowa - 4 szklanki
- Masło zimne - 1 i 1/5 kostki
- Miód - 80g
- Jajko - 1szt
- Śmietana 12% lub 18%- 1/3 szklanki
- Cukier - 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Przyprawa korzenna - 2 łyżeczki
Masa serowa:
- Ser w wiaderku - 1kg
- Cukier - 1/2 szklanki
- Masło - 1/2 kostki
- Jajko - 3szt
- Mleko -1/2 szklanki
- Budyń waniliowy bez cukru - 1 duży
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Przyprawa do sernika - 2 łyżki
Dodatkowo:
- Krem pistacjowy - 200g
- Pistacje łuskane - 100g
Polewa czekoladowa:
- Biała czekolada - 90g
- Śmietanka kremówka - 50ml
Blaty:
Masło ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Dzielimy na 3 równe części i rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blacha 25x35cm). Pieczemy każdy blat w 180 stopniach przed ok. 12-15 minut. Odkładamy do ostygnięcia.
Masa twarogowa:
Masę robimy w garnku z grubszym dnem, bo łatwo się przypala. Roztapiamy masło, dodajemy do niego ser, jajka i cukier. Podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Budyń, przyprawę do sernika i mąkę ziemniaczaną mieszamy z 1/2 szklanki mleka. Dodajemy do twarogu. Znów podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje.
Odstawiamy do ostudzenia.
Składamy ciasto.
W blaszce (najlepiej wyłożyć ją wysoko folią spożywczą lub aluminiową) układamy blat. Smarujemy połową pasty pistacjowej, na to połowa masy serowej. Potem znów blat, pasta pistacjowa, masa serowa i blat.
Teraz przygotowujemy polewę z białej czekolady.
Czekoladę łamiemy na kostki. Dodajemy do śmietanki i podgrzewamy (nie gotujemy!). Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać zdejmujemy z ognia i bardzo dokładnie mieszamy, aż będzie gładka.
Pistacje siekamy. Ciasto polewamy polewą i posypujemy pistacjami.
Ciasto wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach ser zgęstnieje i ciasto będzie można już kroić, ale najlepsze jest po 2 dniach, kiedy blaty miodowe zmiękną.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz