Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Miodownik z pistacjami i masą serową

Miodownik z pistacjami i masą serową

Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową. Ciasto wygląda i smakuje rewelacyjnie. Świetnie sprawdzi się nawet na świątecznym stole.

Składniki:

Blaty ciasta:

  • Mąka tortowa - 4 szklanki
  • Masło zimne - 1 i 1/5 kostki
  • Miód - 80g
  • Jajko - 1szt
  • Śmietana 12% lub 18%- 1/3 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Przyprawa korzenna - 2 łyżeczki

Masa serowa:

  • Ser w wiaderku - 1kg
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Masło - 1/2 kostki
  • Jajko - 3szt
  • Mleko -1/2 szklanki
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1 duży
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Przyprawa do sernika - 2 łyżki

Dodatkowo:

  • Krem pistacjowy - 200g
  • Pistacje łuskane - 100g

Polewa czekoladowa:

  • Biała czekolada - 90g
  • Śmietanka kremówka - 50ml


Blaty:

Masło ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Dzielimy na 3 równe części i rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blacha 25x35cm). Pieczemy każdy blat w 180 stopniach przed ok. 12-15 minut. Odkładamy do ostygnięcia.

Masa twarogowa:

Masę robimy w garnku z grubszym dnem, bo łatwo się przypala. Roztapiamy masło, dodajemy do niego ser, jajka i cukier. Podgrzewamy, ale nie gotujemy. 

Budyń, przyprawę do sernika i mąkę ziemniaczaną mieszamy z 1/2 szklanki mleka. Dodajemy do twarogu. Znów podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. 

Odstawiamy do ostudzenia.


Składamy ciasto.

W blaszce (najlepiej wyłożyć ją wysoko folią spożywczą lub aluminiową) układamy blat. Smarujemy połową pasty pistacjowej, na to połowa masy serowej. Potem znów blat, pasta pistacjowa, masa serowa i blat.

Teraz przygotowujemy polewę z białej czekolady.

Czekoladę łamiemy na kostki. Dodajemy do śmietanki i podgrzewamy (nie gotujemy!). Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać zdejmujemy z ognia i bardzo dokładnie mieszamy, aż będzie gładka. 

Pistacje siekamy. Ciasto polewamy polewą i posypujemy pistacjami. 


Ciasto wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach ser zgęstnieje i ciasto będzie można już kroić, ale najlepsze jest po 2 dniach, kiedy blaty miodowe zmiękną.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty