Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Korzenny pasztet drobiowy z whisky

Korzenny pasztet drobiowy z whisky

Pieczony pasztet z udek kurczaka z dodatkiem korzennych przypraw i whisky. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, lub jako zakąska na imprezie.

Składniki:

  • Ćwiartki z kurczaka - 4szt
  • Słonina - 100g
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Wątróbka - 250g
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziarna jałowca - 1 łyżeczka
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Jajko - 2szt
  • Gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Imbir - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Whisky - 3 łyżki
  • Pieprz - do smaku
  • Sól - do smaku
  • Olej - do nasmarowania foremki


Słoninę kroimy w grubszą kostkę. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy słoninę, aż zacznie się wytapiać. Dodajemy masło klarowane, a gdy się rozpuści  dodajemy ćwiartki kurczaka. Cebulę kroimy na ćwiartki, pietruszkę i marchewkę na kawałki i również dodajemy do garnka. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem przez 60 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i dusimy jeszcze 15 minut.

Po ostudzeniu wyrzucamy liście laurowe, ziele i jałowiec.

Wyciągamy kurczaka, wątróbkę, słoninę, cebulę, marchew i pietruszkę. Kurczaka obieramy od kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, słoninę i warzywa mielimy w maszynce dwa razy. Dodajemy tłuszcz pozostały na patelni, gałkę, paprykę wędzoną, imbir, cynamon, whisky, sól i pieprz. Próbujemy i doprawiamy do smaku. 

Na końcu dodajemy jajka i bułkę tartą, masę bardzo dokładnie mieszamy.

Formę do pieczenia smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wykładamy masę pasztetową. 

Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut, w połowie pieczenia przykrywamy folią lub papierem do pieczenia. 

Pasztet studzimy w temperaturze pokojowej, potem przekładamy na kilka godzin do lodówki, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty