Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Korzenny pasztet drobiowy z whisky

Korzenny pasztet drobiowy z whisky

Pieczony pasztet z udek kurczaka z dodatkiem korzennych przypraw i whisky. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, lub jako zakąska na imprezie.

Składniki:

  • Ćwiartki z kurczaka - 4szt
  • Słonina - 100g
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Wątróbka - 250g
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziarna jałowca - 1 łyżeczka
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Jajko - 2szt
  • Gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Imbir - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Whisky - 3 łyżki
  • Pieprz - do smaku
  • Sól - do smaku
  • Olej - do nasmarowania foremki


Słoninę kroimy w grubszą kostkę. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy słoninę, aż zacznie się wytapiać. Dodajemy masło klarowane, a gdy się rozpuści  dodajemy ćwiartki kurczaka. Cebulę kroimy na ćwiartki, pietruszkę i marchewkę na kawałki i również dodajemy do garnka. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem przez 60 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i dusimy jeszcze 15 minut.

Po ostudzeniu wyrzucamy liście laurowe, ziele i jałowiec.

Wyciągamy kurczaka, wątróbkę, słoninę, cebulę, marchew i pietruszkę. Kurczaka obieramy od kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, słoninę i warzywa mielimy w maszynce dwa razy. Dodajemy tłuszcz pozostały na patelni, gałkę, paprykę wędzoną, imbir, cynamon, whisky, sól i pieprz. Próbujemy i doprawiamy do smaku. 

Na końcu dodajemy jajka i bułkę tartą, masę bardzo dokładnie mieszamy.

Formę do pieczenia smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wykładamy masę pasztetową. 

Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut, w połowie pieczenia przykrywamy folią lub papierem do pieczenia. 

Pasztet studzimy w temperaturze pokojowej, potem przekładamy na kilka godzin do lodówki, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty