Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Korzenny pasztet drobiowy z whisky

Korzenny pasztet drobiowy z whisky

Pieczony pasztet z udek kurczaka z dodatkiem korzennych przypraw i whisky. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, lub jako zakąska na imprezie.

Składniki:

  • Ćwiartki z kurczaka - 4szt
  • Słonina - 100g
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Wątróbka - 250g
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziarna jałowca - 1 łyżeczka
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Jajko - 2szt
  • Gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Imbir - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Whisky - 3 łyżki
  • Pieprz - do smaku
  • Sól - do smaku
  • Olej - do nasmarowania foremki


Słoninę kroimy w grubszą kostkę. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy słoninę, aż zacznie się wytapiać. Dodajemy masło klarowane, a gdy się rozpuści  dodajemy ćwiartki kurczaka. Cebulę kroimy na ćwiartki, pietruszkę i marchewkę na kawałki i również dodajemy do garnka. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem przez 60 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i dusimy jeszcze 15 minut.

Po ostudzeniu wyrzucamy liście laurowe, ziele i jałowiec.

Wyciągamy kurczaka, wątróbkę, słoninę, cebulę, marchew i pietruszkę. Kurczaka obieramy od kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, słoninę i warzywa mielimy w maszynce dwa razy. Dodajemy tłuszcz pozostały na patelni, gałkę, paprykę wędzoną, imbir, cynamon, whisky, sól i pieprz. Próbujemy i doprawiamy do smaku. 

Na końcu dodajemy jajka i bułkę tartą, masę bardzo dokładnie mieszamy.

Formę do pieczenia smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wykładamy masę pasztetową. 

Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut, w połowie pieczenia przykrywamy folią lub papierem do pieczenia. 

Pasztet studzimy w temperaturze pokojowej, potem przekładamy na kilka godzin do lodówki, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty