Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Korzenny pasztet drobiowy z whisky
Pieczony pasztet z udek kurczaka z dodatkiem korzennych przypraw i whisky. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, lub jako zakąska na imprezie.
Składniki:
- Ćwiartki z kurczaka - 4szt
- Słonina - 100g
- Masło klarowane - 1 łyżka
- Wątróbka - 250g
- Pietruszka korzeń - 1szt
- Marchew - 1szt
- Cebula - 1szt
- Ziele angielskie - 4szt
- Liść laurowy - 4szt
- Ziarna jałowca - 1 łyżeczka
- Bułka tarta - 2 łyżki
- Jajko - 2szt
- Gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
- Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
- Imbir - 1/2 łyżeczki
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
- Whisky - 3 łyżki
- Pieprz - do smaku
- Sól - do smaku
- Olej - do nasmarowania foremki
Słoninę kroimy w grubszą kostkę. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy słoninę, aż zacznie się wytapiać. Dodajemy masło klarowane, a gdy się rozpuści dodajemy ćwiartki kurczaka. Cebulę kroimy na ćwiartki, pietruszkę i marchewkę na kawałki i również dodajemy do garnka. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem przez 60 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i dusimy jeszcze 15 minut.
Po ostudzeniu wyrzucamy liście laurowe, ziele i jałowiec.
Wyciągamy kurczaka, wątróbkę, słoninę, cebulę, marchew i pietruszkę. Kurczaka obieramy od kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, słoninę i warzywa mielimy w maszynce dwa razy. Dodajemy tłuszcz pozostały na patelni, gałkę, paprykę wędzoną, imbir, cynamon, whisky, sól i pieprz. Próbujemy i doprawiamy do smaku.
Na końcu dodajemy jajka i bułkę tartą, masę bardzo dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wykładamy masę pasztetową.
Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut, w połowie pieczenia przykrywamy folią lub papierem do pieczenia.
Pasztet studzimy w temperaturze pokojowej, potem przekładamy na kilka godzin do lodówki, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz