Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Zupa jarzynowa z fenkułem i kaszą bulgur

Zupa jarzynowa z fenkułem i kaszą bulgur

Pełna warzyw zupa z koprem włoskim, kaszą bulgur i dużą ilością koperku. Koper nadaje anyżkowego, lekko orientalnego smaku.

Składniki:

  • Bulion (dowolny) - 1 litr
  • Kalarepa - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Fenkuł - 1szt
  • Kalafior - 1/2 niedużego
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Groszek zielony - 150g (u mnie mrożony)
  • Kasza bulgur - 150g
  • Śmietana 12% lub 18% - 1 łyżka
  • Koper - 1/2 pęczka
  • Sól i pieprz do smaku

Do zupy używałam bulionu drobiowego, ale możecie użyć dowolnego jaki lubicie, lub jaki został wam z niedzieli ;).

Kalarepę kroimy w kostkę, a marchew w plasterki. Fenkuł obieramy z zewnętrznego liścia, wycinamy głąb, a resztę warzywa kroimy w piórka. Te warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu jako pierwsze bo są najtwardsze. Gotujemy na małym ogniu

Po około 5 minutach dodajemy kaszę, a po kolejnych 5  kalafior podzielony na różyczki, paprykę pokrojoną w paski (najlepiej obrać ją obieraczką do ziemniaków) i groszek. Gotujemy kolejne 15 minut, aż kasza będzie miękka. 

Na końcu dodajemy posiekany koper i śmietanę. Doprawiamy do smaku. 

Zupę podajemy gorącą.


Komentarze

  1. Mimo, że nie przepadam za anyżkowym posmakiem kopru włoskiego, to tę zupę zjadłabym ze smakiem. Jest w niej tyle pysznych warzyw, a i kasza bulgur jest bardzo smaczna :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty