Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zupa jarzynowa z fenkułem i kaszą bulgur

Zupa jarzynowa z fenkułem i kaszą bulgur

Pełna warzyw zupa z koprem włoskim, kaszą bulgur i dużą ilością koperku. Koper nadaje anyżkowego, lekko orientalnego smaku.

Składniki:

  • Bulion (dowolny) - 1 litr
  • Kalarepa - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Fenkuł - 1szt
  • Kalafior - 1/2 niedużego
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Groszek zielony - 150g (u mnie mrożony)
  • Kasza bulgur - 150g
  • Śmietana 12% lub 18% - 1 łyżka
  • Koper - 1/2 pęczka
  • Sól i pieprz do smaku

Do zupy używałam bulionu drobiowego, ale możecie użyć dowolnego jaki lubicie, lub jaki został wam z niedzieli ;).

Kalarepę kroimy w kostkę, a marchew w plasterki. Fenkuł obieramy z zewnętrznego liścia, wycinamy głąb, a resztę warzywa kroimy w piórka. Te warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu jako pierwsze bo są najtwardsze. Gotujemy na małym ogniu

Po około 5 minutach dodajemy kaszę, a po kolejnych 5  kalafior podzielony na różyczki, paprykę pokrojoną w paski (najlepiej obrać ją obieraczką do ziemniaków) i groszek. Gotujemy kolejne 15 minut, aż kasza będzie miękka. 

Na końcu dodajemy posiekany koper i śmietanę. Doprawiamy do smaku. 

Zupę podajemy gorącą.


Komentarze

  1. Mimo, że nie przepadam za anyżkowym posmakiem kopru włoskiego, to tę zupę zjadłabym ze smakiem. Jest w niej tyle pysznych warzyw, a i kasza bulgur jest bardzo smaczna :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty