Ciasteczka korzenne z miodem leśnym
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego. Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...
Mimo, że nie przepadam za anyżkowym posmakiem kopru włoskiego, to tę zupę zjadłabym ze smakiem. Jest w niej tyle pysznych warzyw, a i kasza bulgur jest bardzo smaczna :-)
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuń