Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa krem z kalafiora i pietruszki

Zupa krem z kalafiora i pietruszki

Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka jest pełna witamin i minerałów oraz zawiera dużo błonnika. Do tego smakuje rewelacyjnie!

Składniki:

  • Kalafior - 1 mały
  • Pietruszka korzeń - 2szt
  • Ziemniak - 2szt średnie
  • Cebula - 2szt
  • Bulion (warzywny lub drobiowy) - 1 litr
  • Sól, pieprz, chilli - do smaku
  • Śmietana 12% lub 18% - 1 łyżka
  • Masło klarowane lub olej - 1 łyżeczka

Kalafiora dzielimy na większe różyczki. Pietruszkę, ziemniaki i cebulę obieramy. Kroimy na dowolne kawałki. Na rozpuszczonym tłuszczu (maśle lub oleju) smażymy wszystkie warzywa razem, aż lekko się zarumienią. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Miksujemy blenderem na gładko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli. Na końcu dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze 2 minuty.

Przed podaniem posypujemy płatkami chilli lub natką pietruszki.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty