Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zupa krem z kalafiora i pietruszki

Zupa krem z kalafiora i pietruszki

Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka jest pełna witamin i minerałów oraz zawiera dużo błonnika. Do tego smakuje rewelacyjnie!

Składniki:

  • Kalafior - 1 mały
  • Pietruszka korzeń - 2szt
  • Ziemniak - 2szt średnie
  • Cebula - 2szt
  • Bulion (warzywny lub drobiowy) - 1 litr
  • Sól, pieprz, chilli - do smaku
  • Śmietana 12% lub 18% - 1 łyżka
  • Masło klarowane lub olej - 1 łyżeczka

Kalafiora dzielimy na większe różyczki. Pietruszkę, ziemniaki i cebulę obieramy. Kroimy na dowolne kawałki. Na rozpuszczonym tłuszczu (maśle lub oleju) smażymy wszystkie warzywa razem, aż lekko się zarumienią. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Miksujemy blenderem na gładko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli. Na końcu dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze 2 minuty.

Przed podaniem posypujemy płatkami chilli lub natką pietruszki.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty