Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z pieczoną dynią i granatem

Sałatka z pieczoną dynią i granatem

Piękna sałatka pełna smaku i kolorów. Pieczona dynia, suszone pomidory, granat, prażony słonecznik i pyszny sos klonowo-musztardowy. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

  • Dynia - 1/4 małej
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, papryka wędzona

  • Sałata lodowa - 1/4 główki
  • Suszone pomidory krojone - 2 łyżki
  • Pomidory koktajlowe - 20szt
  • Granat - pestki w połówki owocu
  • Słonecznik pestki - 2 garście

Sos:

  • Oliwa - 2 łyżki
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Musztarda francuska - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Pieprz - do smaku


Dynię obieramy, kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy olejem i posypujemy przyprawami.

Pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut, potem w 250 stopniach przez kolejne 10. 

Odstawiamy do ostudzenia.

Sałatka z pieczoną dynią i granatem

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni kilka minut, aż lekko się zarumienią. Również studzimy.

Oliwę łączymy z musztardami, syropem klonowym, sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. 

Na talerzu układamy pokrojoną lub porwaną sałatę lodową, pokrojone na połówki pomidory, pomidory suszone, dynię oraz cebulę. Polewamy sosem, posypujemy uprażonym słonecznikiem i pestkami granatu. 

Sałatka najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu.

Komentarze

  1. No fakt! Wizualnie wymiata! A i smak zapewne jest znakomity, zwłaszcza, ze warzywa są tak apetycznie upieczone :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty