Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Sałatka z pieczoną dynią i granatem

Sałatka z pieczoną dynią i granatem

Piękna sałatka pełna smaku i kolorów. Pieczona dynia, suszone pomidory, granat, prażony słonecznik i pyszny sos klonowo-musztardowy. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

  • Dynia - 1/4 małej
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, papryka wędzona

  • Sałata lodowa - 1/4 główki
  • Suszone pomidory krojone - 2 łyżki
  • Pomidory koktajlowe - 20szt
  • Granat - pestki w połówki owocu
  • Słonecznik pestki - 2 garście

Sos:

  • Oliwa - 2 łyżki
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Musztarda francuska - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Pieprz - do smaku


Dynię obieramy, kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy olejem i posypujemy przyprawami.

Pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut, potem w 250 stopniach przez kolejne 10. 

Odstawiamy do ostudzenia.

Sałatka z pieczoną dynią i granatem

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni kilka minut, aż lekko się zarumienią. Również studzimy.

Oliwę łączymy z musztardami, syropem klonowym, sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. 

Na talerzu układamy pokrojoną lub porwaną sałatę lodową, pokrojone na połówki pomidory, pomidory suszone, dynię oraz cebulę. Polewamy sosem, posypujemy uprażonym słonecznikiem i pestkami granatu. 

Sałatka najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu.

Komentarze

  1. No fakt! Wizualnie wymiata! A i smak zapewne jest znakomity, zwłaszcza, ze warzywa są tak apetycznie upieczone :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty