Ciasteczka korzenne z miodem leśnym
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku.
Składniki:- Mąka pszenna - 500g
- Jajko - 1szt
- Żółtko jaja - 4szt
- Miód z terenów leśnych - 200g
- Cukier - 3/4 szklanki
- Kakao - 1,5 łyżki
- Masło (lub margaryna) - 125g
- Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka
- Śmietana 18% - 100ml
- Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
- Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty
Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.
Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem.
Pieczemy w 180 stopniach przed 16-20 minut.
Po ostudzeniu ciasteczka chowamy do zamkniętego pojemnika. Można je zrobić na długo przed świętami, bo dobrze się przechowują.
Komentarze
Prześlij komentarz