Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z pieczoną dynią i granatem

Sałatka z pieczoną dynią i granatem

Piękna sałatka pełna smaku i kolorów. Pieczona dynia, suszone pomidory, granat, prażony słonecznik i pyszny sos klonowo-musztardowy. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

  • Dynia - 1/4 małej
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, papryka wędzona

  • Sałata lodowa - 1/4 główki
  • Suszone pomidory krojone - 2 łyżki
  • Pomidory koktajlowe - 20szt
  • Granat - pestki w połówki owocu
  • Słonecznik pestki - 2 garście

Sos:

  • Oliwa - 2 łyżki
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Musztarda francuska - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Pieprz - do smaku


Dynię obieramy, kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy olejem i posypujemy przyprawami.

Pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut, potem w 250 stopniach przez kolejne 10. 

Odstawiamy do ostudzenia.

Sałatka z pieczoną dynią i granatem

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni kilka minut, aż lekko się zarumienią. Również studzimy.

Oliwę łączymy z musztardami, syropem klonowym, sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. 

Na talerzu układamy pokrojoną lub porwaną sałatę lodową, pokrojone na połówki pomidory, pomidory suszone, dynię oraz cebulę. Polewamy sosem, posypujemy uprażonym słonecznikiem i pestkami granatu. 

Sałatka najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu.

Komentarze

  1. No fakt! Wizualnie wymiata! A i smak zapewne jest znakomity, zwłaszcza, ze warzywa są tak apetycznie upieczone :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty