Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Nalewka aptekarska, nalewka farmaceutów

 

Nalewka aptekarska, nalewka farmaceutów

Nalewka farmaceutów albo inaczej nalewka aptekarska to specyficzna cytrynówka. Choć robimy ją z dodatkiem mleka, to po filtracji i odpowiednio długim leżakowaniu jest jednak zupełnie klarowna. W smaku mleko nie jest wyczuwalne, ale nalewka smakuje inaczej niż tradycyjna cytrynówka. U mnie w domu wszystkim zasmakowała!

Składniki:

  • Cytryny - 500g
  • Spirytus - 500ml
  • Mleko - 500ml
  • Cukier - 3/4 szklanki

Cytryny sparzamy, szorujemy i obieramy. Ważne, aby obrać cytryny również z albedo, aby nie psuło smaku.
Skórkę z 1 cytryny zostawiamy, dodamy ją do nalewki. Z pozostałych skórek możecie zrobić limoncello z tego przepisu.
Obrane cytryny kroimy w plasterki, wyciągamy pestki. Plasterki wkładamy do dużego słoika, dodajemy cukier i ugniatamy. Dodajemy pozostawioną skórkę z jednej cytryny, dolewamy mleko i spirytus.
Zakręcamy słoik i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 4-5 tygodni. W tym czasie, co kilka dni potrząsamy słoikiem. Od razu uprzedzam, płyn będzie wyglądał nieciekawie - rozwarstwia się, mleko wygląda jak ścięte. Nie martwcie się, tak ma być ;)
Teraz najtrudniejsza część czyli filtrowanie. Najlepiej podzielić to na kilka etapów. Najpierw filtrujemy przez sito, aby pozbyć się dużych kawałków cytryny. Potem kilkukrotnie przelewamy przez złożoną gazę lub filtr do kawy. Filtrowanie trwa dość długo, ale musi być zrobione dokładnie. Po tym zabiegu nalewka powinna być klarowna i mieć słomkowy kolor.
Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka miesięcy. U mnie leżakowała pół roku i jest wyśmienita.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty