Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Zupa ogrodowa z ryżem i jajkiem

Zupa ogrodowa z ryżem i jajkiem

Zupa z zieleniny z ogródka - szczawiu, botwiny i jarmużu. Kwaskowa, lekka - idealna na letnie dni.

Składniki:

  • Bulion - około 1l
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Ryż - 160g
  • Szczaw - 3 garście
  • Botwina - pęczek
  • Jarmuż - 4-5 liści
  • Woda z kiszonych ogórków - kilka łyżek - do smaku
  • Śmietana 12% - 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Jajko - 4szt

Jajka dotujemy na twardo.

Bulion gotujemy razem z pokrojoną marchwią i pietruszką. Dodajemy ryż i gotujemy, aż zmięknie.
Szczaw bardzo dokładnie płuczemy i odrywamy ogonki. Kroimy w paski.
Jarmuż myjemy, wycinamy grube łodygi, a liście kroimy.
Botwinkę również myjemy, kroimy liście i łodygi na mniejsze kawałki.
Do zupy dodajemy wszystkie warzywa oraz wodę z kiszonych ogórków. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Na końcu zaprawiamy śmietaną (śmietanę mieszamy z odrobiną gorącej zupy i powoli dodajemy do garnka).
Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty