Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zupa ogrodowa z ryżem i jajkiem

Zupa ogrodowa z ryżem i jajkiem

Zupa z zieleniny z ogródka - szczawiu, botwiny i jarmużu. Kwaskowa, lekka - idealna na letnie dni.

Składniki:

  • Bulion - około 1l
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Ryż - 160g
  • Szczaw - 3 garście
  • Botwina - pęczek
  • Jarmuż - 4-5 liści
  • Woda z kiszonych ogórków - kilka łyżek - do smaku
  • Śmietana 12% - 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Jajko - 4szt

Jajka dotujemy na twardo.

Bulion gotujemy razem z pokrojoną marchwią i pietruszką. Dodajemy ryż i gotujemy, aż zmięknie.
Szczaw bardzo dokładnie płuczemy i odrywamy ogonki. Kroimy w paski.
Jarmuż myjemy, wycinamy grube łodygi, a liście kroimy.
Botwinkę również myjemy, kroimy liście i łodygi na mniejsze kawałki.
Do zupy dodajemy wszystkie warzywa oraz wodę z kiszonych ogórków. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Na końcu zaprawiamy śmietaną (śmietanę mieszamy z odrobiną gorącej zupy i powoli dodajemy do garnka).
Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty