Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa ogrodowa z ryżem i jajkiem

Zupa ogrodowa z ryżem i jajkiem

Zupa z zieleniny z ogródka - szczawiu, botwiny i jarmużu. Kwaskowa, lekka - idealna na letnie dni.

Składniki:

  • Bulion - około 1l
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Ryż - 160g
  • Szczaw - 3 garście
  • Botwina - pęczek
  • Jarmuż - 4-5 liści
  • Woda z kiszonych ogórków - kilka łyżek - do smaku
  • Śmietana 12% - 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Jajko - 4szt

Jajka dotujemy na twardo.

Bulion gotujemy razem z pokrojoną marchwią i pietruszką. Dodajemy ryż i gotujemy, aż zmięknie.
Szczaw bardzo dokładnie płuczemy i odrywamy ogonki. Kroimy w paski.
Jarmuż myjemy, wycinamy grube łodygi, a liście kroimy.
Botwinkę również myjemy, kroimy liście i łodygi na mniejsze kawałki.
Do zupy dodajemy wszystkie warzywa oraz wodę z kiszonych ogórków. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Na końcu zaprawiamy śmietaną (śmietanę mieszamy z odrobiną gorącej zupy i powoli dodajemy do garnka).
Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty