Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasto z letnimi owocami i bezą

Ciasto z letnimi owocami i bezą

Delikatny biszkopt, chrupiąca beza, krem agrestowy i mnóstwo owoców - porzeczki, agrest, borówki i jeżyny. Idealne letnie ciasto! Najlepiej smakuje mocno schłodzone.

Składniki:

Biszkopt (tortownica 24cm):
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 180g
  • Mąka pszenna - 110g
  • Mąka ziemniaczana - 30g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Nasączenie biszkoptu:
  • Woda przegotowana, ostudzona - 1/4 szklanki
  • Likier cytrynowy lub rum - 3 łyżki
Beza:
  • Białka jaj - 3szt
  • Cukier - 150g
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżeczka
Masa owocowa:
  • Porzeczki czerwone - 200g
  • Porzeczki czarne - 100g
  • Agrest (u mnie agrest zielony i czerwony) - 300g
  • Cukier - 1-2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Krem agrestowy:
  • Śmietanka 36% lub 30% - 400ml
  • Mascarpone - 250g
  • Cukier puder - 1 łyżeczka
  • Galaretka agrestowa - 1 szt (+1/2 szklanki wody)
Na górę:
  • Owoce, po 1 garści:
  • agrest, porzeczki, jeżyny, borówki

Biszkopt:
Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białką, kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek.Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po ostudzeniu kroimy na pół.


Beza:
Na papierze do pieczenia odrysowujemy blachę, w której piekliśmy biszkopt.

Białka ubijamy. Porcjami dodajemy cukier (następną porcję dodajemy, gdy poprzednia zupełnie się rozpuści). Z ostatnią porcją dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.

Na dużej blasze układamy papier. Wykładamy bezę. Warto zrobić mniejsze koło niż odrysowane z blachy, bo beza trochę się "rozejdzie" podczas pieczenia.

Pieczemy 10 minut w 130 stopniach i potem 90 minut w 100 stopniach. Suszymy w otwartym piekarniku.


Owoce:

Porzeczki i agrest mieszamy z cukrem. Podgrzewamy razem na małym ogniu, aż puszczą sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w małej ilości wody i całość gotujemy, aż mocno zgęstnieje.


Krem:
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Odstawiam do ostudzenia - powinna być zimna, ale jeszcze nie gęstnieć.

Bardzo zimną śmietankę mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Ubijamy mikserem od najniższych obrotów, powoli przechodząc do najwyższych. Po kilku minutach masa będzie gęsta. Powoli dodajemy ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Masę wkładamy do lodówki. Pilnujemy, aby za mocno nie stężała. Powinna być lekko gęsta, żeby dało się ją nałożyć na ciasto i żeby z niego nie spłynęła.


Składamy całość. Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Na spód wykładamy dolną część biszkoptu. Nasączamy go wodą z likierem lub rumem. Na biszkopt wykładamy owoce ugotowane z mąką ziemniaczaną, potem bezę (nie martwcie się, jeśli nawet się połamie), następnie 2/3 kremu agrestowego, drugą połowę biszkoptu, nasączenie. Na górze układamy pozostałą masą i lekko wciskamy w nią owoce.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podajemy schłodzone. 

 

Ciasto z letnimi owocami i bezą


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty