Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Stir-fry udon z tofu

Stir-fry udon z tofu

Pyszny wegański obiad do zrobienia w 20 minut. Smażony gruby makaron udon z tofu, grzybami, warzywami i azjatyckimi sosami. Bogactwo smaków i aromatów w wyjątkowo prostym i szybkim daniu. 

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron udon świeży - 1 paczka 200g
  • Tofu - 180g
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Grzyby mun - 1 większy
  • Pieczarki - 2szt
  • Papryka - 1/2szt
  • Cukinia - kawałek około 150g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Przyprawa do potraw chińskich - 1/2 łyżeczki
  • Szczypior i sezam do posypania
Sos:
  • Sos sojowy - 1 łyżki (ja użyłam jasnego, ale lepiej sprawdzi się ciemny)
  • Sos ostrygowy - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Cukier (u mnie kokosowy) - 1/2 łyżeczki

 Szykujemy sos: mieszamy sos sojowy, ostrygowy, srirachę, ocet i cukier.

Grzyb mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kroimy w paski.
Tofu kroimy w kostkę, paprykę w paski, pieczarki w plasterki, cukinię w słupki.

Na oleju sezamowym smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około minucie dodajemy tofu i smażymy kolejne 2 minuty, często mieszając. Dodajemy pokrojone warzywa, mun, pieczarki, przyprawę chińską i znów smażymy kilka minut, mieszając. Całość zalewamy sosem. Dodajemy przepłukany makaron udon i smażymy jeszcze minutę, znów mieszając.

Danie rozkładamy na 2 talerze. Posypujemy posiekanym szczypiorem i sezamem. Podajemy od razu.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty