Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Stir-fry udon z tofu

Stir-fry udon z tofu

Pyszny wegański obiad do zrobienia w 20 minut. Smażony gruby makaron udon z tofu, grzybami, warzywami i azjatyckimi sosami. Bogactwo smaków i aromatów w wyjątkowo prostym i szybkim daniu. 

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron udon świeży - 1 paczka 200g
  • Tofu - 180g
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Grzyby mun - 1 większy
  • Pieczarki - 2szt
  • Papryka - 1/2szt
  • Cukinia - kawałek około 150g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Przyprawa do potraw chińskich - 1/2 łyżeczki
  • Szczypior i sezam do posypania
Sos:
  • Sos sojowy - 1 łyżki (ja użyłam jasnego, ale lepiej sprawdzi się ciemny)
  • Sos ostrygowy - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Cukier (u mnie kokosowy) - 1/2 łyżeczki

 Szykujemy sos: mieszamy sos sojowy, ostrygowy, srirachę, ocet i cukier.

Grzyb mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kroimy w paski.
Tofu kroimy w kostkę, paprykę w paski, pieczarki w plasterki, cukinię w słupki.

Na oleju sezamowym smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około minucie dodajemy tofu i smażymy kolejne 2 minuty, często mieszając. Dodajemy pokrojone warzywa, mun, pieczarki, przyprawę chińską i znów smażymy kilka minut, mieszając. Całość zalewamy sosem. Dodajemy przepłukany makaron udon i smażymy jeszcze minutę, znów mieszając.

Danie rozkładamy na 2 talerze. Posypujemy posiekanym szczypiorem i sezamem. Podajemy od razu.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty