Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Surówka z fenkułem i czarną fasolą

 

Surówka z fenkułem i czarną fasolą

Prosta i lekka surówka - sprawdzi się idealnie jako dodatek do dań z grilla. Koper włoski nadaje jej świeżego, anyżkowego aromatu. Koniecznie podajcie ją mocno schłodzoną!

Składniki:

  • Sałata - około 3 garście (u mnie masłowa, dębolistna i rukola)
  • Ogórek zielony - 2 szt
  • Papryka zielona - 1szt
  • Fenkuł (koper włoski) - 1szt
  • Fasola czarna - 1/2 puszki (około 120g)
Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
  • Pieprz - do smaku

Sałaty myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paski.
Fenkuł obieramy z zewnętrznych warstw, odkrawamy nać i dolną cześć bulwy. Resztę kroimy w paski. Do surówki dodajemy także liście fenkułu, przypominające nasz koperek.
Fasolkę odcedzamy. Ja używałam czarnej fasoli, która fajnie komponowała się kolorystycznie z sałatką. Możecie oczywiście użyć fasoli w innym kolorze.
Składniki na sos mieszamy dokładnie. Łączymy z warzywami.
Sałatkę schładzamy przed podaniem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty