Rose matcha latte
Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka. Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.
Fajna naleweczka, oczywiście jeśli pije się ją w małych ilościach, dla zdrowia
OdpowiedzUsuńOczywiście. Świetnie sprawdza się w zimie, jako dodatek do herbaty!
Usuńtaka nalewka musi być pyszna
OdpowiedzUsuńjest pyszna i mocno rozgrzewająca!
UsuńNo wspaniała, samo zdrowie. Kieliszeczek przed snem wręcz wskazany ;-)
OdpowiedzUsuńOczywiście raz na jakiś czas ;)
Usuń