Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Racuchy drożdżowe z rabarbarem
Słodko-kwaśne racuszki z rabarbarem. Dzięki drożdżom są wyjątkowo puszyste! Racuchy są świetne na ciepłe śniadanie lub popołudniowy deser.
Składniki:
- Mleko ciepłe - 150ml
- Drożdże - 30g
- Cukier - 1 łyżeczka
- Mąka pszenna - 2 łyżki
- Mąka pszenna - 500g
- Mleko ciepłe - 250ml
- Jajko - 1szt
- Sól - szczypta
- Rabarbar - 3-4 łodygi
- Cukier - 2 łyżki
- Olej do smażenia
Rozczyn:
W wysokim naczyniu mieszamy ciepłe mleko, drożdże, cukier i mąkę. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Kiedy na górze zrobi się wysoka piana, rozczyn jest gotowy.
Ciasto:
Mąkę, mleko, jajko i sól mieszamy z rozczynem. Zarabiamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Mieszamy z 2 łyżkami cukru i dodajemy do ciasta.
Kawałki ciasta odrywamy rękami, lub nakładamy łyżką (warto posmarować ją olejem, aby ciasto nie przywierało). Formujemy placuszki i smażymy na oleju, na średnim ogniu, aż obie strony będą zarumienione.
Racuchy posypujemy cukrem pudrem, polewamy jogurtem lub syropem klonowym.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz