Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Racuchy drożdżowe z rabarbarem

Racuchy drożdżowe z rabarbarem

Słodko-kwaśne racuszki z rabarbarem. Dzięki drożdżom są wyjątkowo puszyste! Racuchy są świetne na ciepłe śniadanie lub popołudniowy deser.

Składniki:

Rozczyn:
  • Mleko ciepłe - 150ml
  • Drożdże - 30g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
Ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Mleko ciepłe - 250ml
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta

  • Rabarbar - 3-4 łodygi
  • Cukier - 2 łyżki

  • Olej do smażenia

Rozczyn:
W wysokim naczyniu mieszamy ciepłe mleko, drożdże, cukier i mąkę. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Kiedy na górze zrobi się wysoka piana, rozczyn jest gotowy.

Ciasto:
Mąkę, mleko, jajko i sól mieszamy z rozczynem. Zarabiamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Mieszamy z 2 łyżkami cukru i dodajemy do ciasta.

Kawałki ciasta odrywamy rękami, lub nakładamy łyżką (warto posmarować ją olejem, aby ciasto nie przywierało). Formujemy placuszki i smażymy na oleju, na średnim ogniu, aż obie strony będą zarumienione.

Racuchy posypujemy cukrem pudrem, polewamy jogurtem lub syropem klonowym.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty