Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Makaron z bobem i chorizo
Makaron z chrupiącą kiełbasą chorizo, ostrą papryczką i bobem to świetne połączenie smaków! Danie na konkretny obiad.
Składniki na 4 porcje:
- Bób - 500g
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Makaron (u mnie łazanki od Nudli Śląskich) - 200g
- Chorizo - 200g
- Cebula - 1szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Kapusta biała - około 200g
- Ostra papryczka - 1szt (mniej jeśli nie lubicie bardzo pikantnych potraw)
- Przyprawa do dań meksykańskich - 1 łyżeczka
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
- Sól, pieprz do smaku
Bób zalewamy wodą, dodajemy po pół łyżeczki cukru i soli. Gotujemy około 10-15 minut od momentu wrzenia. Sprawdzamy, czy w środku jest już miękki. Jeśli bób jest starszy, trzeba go będzie gotować nieco dłużej. Po ugotowaniu bób przelewamy zimną wodą. Gdy lekko ostygnie, obieramy.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni układamy plasterki kiełbasy chorizo. Smażymy, bez dodatku tłuszczu, aż będzie lekko zarumieniona. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, przeciśnięty czosnek, poszatkowaną kapustę i papryczkę pokrojoną w plasterki. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, przyprawą meksykańską, solą i pieprzem. Smażymy, aż kapusta zmięknie.
Teraz dodajemy obrany bób i ugotowany makaron. Całość mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze kilka minut.
Danie podajemy od razu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz