Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Makaron z bobem i chorizo

Makaron z bobem i chorizo

Makaron z chrupiącą kiełbasą chorizo, ostrą papryczką i bobem to świetne połączenie smaków! Danie na konkretny obiad.

Składniki na 4 porcje:

  • Bób - 500g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Makaron (u mnie łazanki od Nudli Śląskich) - 200g
  • Chorizo - 200g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Kapusta biała - około 200g
  • Ostra papryczka - 1szt (mniej jeśli nie lubicie bardzo pikantnych potraw)
  • Przyprawa do dań meksykańskich - 1 łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku

Bób zalewamy wodą, dodajemy po pół łyżeczki cukru i soli. Gotujemy około 10-15 minut od momentu wrzenia. Sprawdzamy, czy w środku jest już miękki. Jeśli bób jest starszy, trzeba go będzie gotować nieco dłużej. Po ugotowaniu bób przelewamy zimną wodą. Gdy lekko ostygnie, obieramy.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni układamy plasterki kiełbasy chorizo. Smażymy, bez dodatku tłuszczu, aż będzie lekko zarumieniona. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, przeciśnięty czosnek, poszatkowaną kapustę i papryczkę pokrojoną w plasterki. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, przyprawą meksykańską, solą i pieprzem. Smażymy, aż kapusta zmięknie.
Teraz dodajemy obrany bób i ugotowany makaron. Całość mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze kilka minut.
Danie podajemy od razu.

Makaron z bobem i chorizo

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty