Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Nalewka aptekarska, nalewka farmaceutów

 

Nalewka aptekarska, nalewka farmaceutów

Nalewka farmaceutów albo inaczej nalewka aptekarska to specyficzna cytrynówka. Choć robimy ją z dodatkiem mleka, to po filtracji i odpowiednio długim leżakowaniu jest jednak zupełnie klarowna. W smaku mleko nie jest wyczuwalne, ale nalewka smakuje inaczej niż tradycyjna cytrynówka. U mnie w domu wszystkim zasmakowała!

Składniki:

  • Cytryny - 500g
  • Spirytus - 500ml
  • Mleko - 500ml
  • Cukier - 3/4 szklanki

Cytryny sparzamy, szorujemy i obieramy. Ważne, aby obrać cytryny również z albedo, aby nie psuło smaku.
Skórkę z 1 cytryny zostawiamy, dodamy ją do nalewki. Z pozostałych skórek możecie zrobić limoncello z tego przepisu.
Obrane cytryny kroimy w plasterki, wyciągamy pestki. Plasterki wkładamy do dużego słoika, dodajemy cukier i ugniatamy. Dodajemy pozostawioną skórkę z jednej cytryny, dolewamy mleko i spirytus.
Zakręcamy słoik i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 4-5 tygodni. W tym czasie, co kilka dni potrząsamy słoikiem. Od razu uprzedzam, płyn będzie wyglądał nieciekawie - rozwarstwia się, mleko wygląda jak ścięte. Nie martwcie się, tak ma być ;)
Teraz najtrudniejsza część czyli filtrowanie. Najlepiej podzielić to na kilka etapów. Najpierw filtrujemy przez sito, aby pozbyć się dużych kawałków cytryny. Potem kilkukrotnie przelewamy przez złożoną gazę lub filtr do kawy. Filtrowanie trwa dość długo, ale musi być zrobione dokładnie. Po tym zabiegu nalewka powinna być klarowna i mieć słomkowy kolor.
Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka miesięcy. U mnie leżakowała pół roku i jest wyśmienita.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty