Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Herbata parzona na zimno - cold brew tea

Herbata parzona na zimno - cold brew tea

Próbowaliście kiedyś herbaty parzonej na zimno? Podobnie jak w przypadku kawy, herbata zaparzona w ten sposób zaskakuje delikatnym, ale bogatym smakiem. Taki napój ma także mniej kofeiny i więcej oksydantów niż herbata parzona na gorąco. W lecie szczególnie warto ją wypróbować, bo jest bardzo orzeźwiająca!

Składniki:

  • Herbata sypana - dowolna - 2-3 łyżki
  • Woda, przegotowana, ostudzona - 1,5l
  • Ewentualne dodatki - plaster cytryny lub pomarańczy, cukier, syrop smakowy

Na zimno można parzyć każdy rodzaj herbaty. Najlepiej, aby miała duże, ale nie zwinięte liście. Mnie najbardziej smakuje zielona - na zdjęciu jest właśnie zielona z dodatkiem płatków róży i opuncji figowej.

Woda - najlepiej użyć przegotowanej, ostudzonej, lub przynajmniej przefiltrowanej. Dzięki temu unikniemy brzydkiego osadu.

2-3 łyżki herbaty zalewamy ostudzoną wodą i wkładamy do lodówki. Czas parzenia, czy raczej macerowania, zależy od rodzaju herbaty i naszych preferencji. Teoretycznie maceracja powinna trwać 6-12 godzin. Herbaty czarne wymagają mniej czasu niż zielone i białe. Ja moje napary zostawiam w lodówce zazwyczaj na 6-7 godzin i otrzymuję lekki napój bez goryczki,

Po parzeniu na zimno herbatę przecedzamy. Podajemy ją samodzielnie, z kostkami lodu lub z ulubionymi dodatkami.

 

 

Komentarze

  1. przyznam że nigdy nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę, nigdy nie przyszłoby mi do głowy, że można herbatę "parzyć" na zimno. Od razu przypomniał mi się dowcip o gaździnie: "Jest wrzątek?" - "A jest panocku, co ino wystyg" :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty