Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Sałatka makaronowa z burratą

Sałatka makaronowa z burratą

Idealna na pudełkowy lunch do pracy - sałatka makaronowa z kremową burratą, warzywami i aromatycznym pesto. Użyłam do niej makaronu bazyliowego, który świetnie pasuje do dań z włoskim charakterem.

Składniki:

  • Makaron - 100g (u mnie makaron bazyliowy od Nudli Śląskich)
  • Burrata - 1szt (125g)
  • Roszponka - 2 garście
  • Sałata lodowa - 2 liście
  • Pomidor - 1szt duża
  • Ogórek - 1szt
  • Suszone pomidory z oleju - 1 łyżka
  • Oliwki - 3 łyżki
  • Jalapeno marynowane - 3-4 plasterki
  • Pesto pomidorowe - 1 duża łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone - 1 łyżeczka
  • Kilka gałązek rozmarynu do dekoracji
  • Ocet balsamiczny - odrobina do dekoracji

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu schładzamy.

Pomidory, suszone pomidory, ogórki, oliwki i jalapeno kroimy. Warzyw łączymy z makaronem, pesto i ziołami. Mieszamy dokładanie. Dzielimy na 2 porcje. Na każdej porcji układamy połówkę odcedzonej burraty. Ser jest miękki w środku, więc ładnie rozleje się na całość. Przed podaniem polewamy odrobiną octu balsamicznego i dekorujemy świeżym rozmarynem.

Sałatka makaronowa z burratą

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty