Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Pasta alla Carbonara Spaghetti Carbonara

Pasta alla Carbonara Spaghetti Carbonara

Klasyka kuchni włoskiej - szybkie, proste i przepyszne danie z makaronem i kremowym sosem. Przepis tradycyjny, czyli bez śmietany ;)

Składniki:

  • Makaron Spaghetti - 200g
  • Pancetta lub guanciale (ewentualnie wędzony boczek) - 100g
  • Żółtka - 2szt
  • Parmigiano Reggiano starty - 40g

Pancettę kroimy w kostkę.
Wstawiamy wodę na makaron. Gdy zacznie się gotować wrzucamy makaron i gotujemy go al dente. Nie wylewamy wody z gotowania!
W tym czasie na patelni podsmażamy pancettę, aż będzie rumiana i chrupiąca. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy.
Żółtka mieszamy z tartym serem.
Patelnię z makaronem i boczkiem zdejmujemy z ognia. Dodajemy trochę wody z gotowania makaronu oraz masę jajeczno-serową. Mieszamy, aż masa rozpuści się w wodzie i otoczy makaron.
Posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty