Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Ciasto bez pieczenia z malinami i białą czekoladą

Ciasto bez pieczenia z malinami i białą czekoladą

 Deser bez pieczenia - ciasto z herbatników z kajmakiem, malinami i białą czekoladą. Proste i pyszne!

Składniki:

  • Herbatniki - 2 opakowania (będzie potrzebne ok 60szt)
  • Kajmak - 3 łyżki
Masa malinowa:
  • Maliny (mogą być mrożone) - 300g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Krem z białą czekoladą:
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka kremówka - 200g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Czekolada biała - 1 tabliczka 100g

Blachę wielkości około 26x30cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Dno wykładamy herbatnikami. Smarujemy kajmakiem (można go lekko podgrzać, aby był bardziej lejący). Na kajmaku układamy drugą warstwę herbatników.

Maliny z cukrem gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/5 szklanki wody. Mieszamy i gotujemy, aż maliny zgęstnieją. Wylewamy równomiernie na herbatniki.

Mascarpone mieszamy ze śmietanką i cukrem pudrem. Ubijamy mikserem na małych obrotach, potem zwiększamy do najwyższych. Po kilku minutach masa zrobi się gęsta. Białą czekoladę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kremu. Mieszamy i wykładamy na ostudzone maliny.
Na górze układamy ostatnią warstwę herbatników. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty