Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Rolady wołowe w sosie grzybowym

Rolady wołowe w sosie grzybowym

Mięciutkie rolady w gęstym, intensywnym i bardzo kremowym sosie grzybowym. Nadziałam je boczkiem, cebulą i musztardą francuską, co nadało soczystości, koloru i wyjątkowego aromatu.

Składniki:

Rolady:
  • Wołowina na rolady - 3 plastry (najlepiej mięso z udźca)
  • Musztarda francuska - 3 łyżeczki
  • Cebula - 1 mała
  • Boczek surowy - 3 kawałki (u mnie około 80g)
  • Pieprz, papryka wędzona
Sos:
  • Bulion - 200ml
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Grzyby suszone - 25g
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 3szt
  • Pieprz i sól - do smaku
  • Papryka słodka i ostra mielona - do smaku
  • Mascarpone - 2 łyżki
  • Tymianem suszony - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (opcjonalnie)

Mięso na rolady rozbijamy cienko. W niektórych masarniach można zamówić rozbicie mięsa przy zakupie i właśnie z tej opcji skorzystałam.
Rolady smarujemy musztardą francuską i oprószamy pieprzem. Na jednym końcu układamy po kawałku boczku (można go pokroić na mniejsze kawałki), ćwiartkę małej cebuli, odrobinę wędzonej papryki mielonej.
Roladki zawijamy i spinamy wykałaczkami.

Rolady wołowe w sosie grzybowym


Grzyby suszone płuczemy, można je zalać na 10 minut i po tym czasie odcedzić.
Na maśle klarowanym przesmażamy rolady ze wszystkich stron, aż lekko się zarumienią. Zalewamy bulionem, dodajemy grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę. Z solę delikatnie - sos zgęstnieje i będzie bardzo intensywny, więc trzeba uważać, aby nie przesolić.
Rolady dusimy przez 2 godziny pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas obracając. Na końcu odkrywamy, dodajemy mascarpone i suszony tymianek. Gotujemy jeszcze kilka minut, aby sos uzyskał idealną konsystencję. Opcjonalnie, można zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w połowie szklanki wody.

Rolady podałam z kaszą gryczaną i buraczkami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty