Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Orkiszowe naleśniki z hummusem i jajkiem

Orkiszowe naleśniki z hummusem i jajkiem

Kolorowe i pożywne danie, idealne na śniadanie lub obiad. Naleśniki z dodatkiem mąki orkiszowej, hummus, jajko i dużo warzyw - dają dużo energii i zachwycają smakiem. 

Składniki na 2 porcje:

Naleśniki (4 duże):
  • Mąka orkiszowa razowa- 60g
  • Mąka pszenna - 60g
  • Mleko - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Woda - 100ml
  • Sól - szczypta
  • Olej- odrobina na patelnię
Dodatki:
  • Hummus - 150g
  • Ogórek zielony - 1/2 szt
  • Pomidory koktajlowe - 2 garście
  • Jajka - 2-4 szt
  • Olej - odrobina do smażenia
  • Sól, pieprz, słodka papryka mielona

Naleśniki.
Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajko i sól. Odstawiamy na 5 minut. Smażymy na natłuszczonej patelni naleśniki. Z tej porcji powinny wyjść 4 duże.

Gotowe naleśniki smarujemy hummusem (ja użyłam paprykowego). Na połowie układamy plasterki ogórka. Składamy naleśnik na pół i jeszcze raz na pół.

Jajka wbijamy na natłuszczoną patelnię. Posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką mieloną. Smażymy na małym ogniu, aż białko całkowicie się zetnie. Żółtko powinno zostać płynne.

Na naleśnikach układamy jajka, obok kładziemy pomidorki koktajlowe.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty