Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Malinowe babeczki na Walentynki

Malinowe babeczki na Walentynki

Piękne, różowe babeczki, którymi z pewnością zachwycisz swoją drugą połówkę. Kruche ciasto, mnóstwo malin i puszysty, lekki jak chmurka krem - połączenie idealne!

Składniki:

Kruche ciasto:
  • Mąka - 240g
  • Masło zimne - 120g
  • Cukier - 50g
  • Jajko - 1szt
  • Śmietana 12% lub 18% - 1 łyżka
Nadzienie malinowe:
  • Maliny - 300g
  • Cukier - 1 łyżka (lub więcej, jeśli wolicie bardziej słodkie)
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Krem:
  • Śmietanka kremówka - 180ml
  • Cukier puder - 1 łyżeczka
  • Mascarpone - 100g
  • Galaretka owocowa (najlepiej malinowa/truskawkowa/wiśniowa) - 1szt
  • + ewentualnie dekoracje cukrowe

 

Ciasto kruche.
Zimne masło ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i śmietanę. Zagniatamy, aż do połączenia składników. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po schłodzeniu ciasta odrywamy z niego po kawałku, formujemy kulkę i wykładamy foremki do babeczek, mocno dociskając do boków. Z tej porcji wyszły mi 4 babeczki średnicy około 10cm i 6 małych babeczek.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-22 minuty.
Zostawiamy do ostudzenia.

Nadzienie malinowe.
Do nadzienia możemy użyć malin świeżych lub mrożonych. Maliny gotujemy z dodatkiem cukru, aż puszczą sok i zupełnie się rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/4 szklanki wody i dodajemy do malin. Gotujemy, aż zgęstnieje.
Maliny wykładamy na babeczki.

Krem.
Galaretkę rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Mieszamy, studzimy.
Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i ubijamy, aż krem zacznie gęstnieć - powinno to zająć kilka minut. Dodajemy ostudzoną galaretkę, cały czas miksując.
Teraz najtrudniejszy fragment. Studzimy masę, często mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale być na tyle miękka, aby nałożyć ją bez problemu rękawem cukierniczym. Trzeba wyczuć moment ;). Ja wyciągałam masę z lodówki i mieszałam co 5 minut, udało mi się trafić idealnie w punkt.
Masę nakładamy rękawem cukierniczym na ostudzone maliny. Górę można udekorować cukrowymi dodatkami.  
Babeczki wkładamy do lodówki, aby krem stężał. 

Malinowe babeczki na Walentynki


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty