Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Dhal z grochem i dynią

Dhal z grochem i dynią

Gęste, konkretne i bardzo aromatyczne danie z grochem łuskanym i dynią. Indyjskie przyprawy nadają genialnego aromatu! Danie idealne dla wegetarian i wegan.

Składniki:

  • Groch łuskany połówki - 150g
  • Dynia (sam miąższ) - 500g
  • Pomidory krojone - 400g
  • Olej - 1 łyżka
  • Cebula suszona - 1 łyżeczka
  • Czosnek suszony - 1 łyżeczka
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Pasta curry - 1 łyżka
  • Curry mielone - 1 łyżeczka
  • Śmietanka 30% - 100ml (w wersji wegańskiej śmietanka kokosowa)

Groch łuskany w połówkach nie wymaga moczenia, ale można to zrobić, aby skrócić czas gotowania. Jeśli chcecie moczyć groch, najlepiej zalać go zimną, przegotowaną wodą i pozostawić tak na całą noc. Przed gotowaniem płuczemy go świeżą wodą.

Suszoną cebulę, suszony czosnek i gorczycę miażdżymy w moździerzu. Smażymy na oleju przez pół minuty, cały czas mieszając. Dodajemy pastę curry i mielone curry, smażymy jeszcze chwilkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, pomidory, groch i śmietankę (zwykłą lub kokosową). Mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 30-40 minut. Co jakiś czas mieszamy, w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Sprawdzamy, czy groch jest już miękki, jeśli nie gotujemy jeszcze 10 minut.
Dhal podajemy na gorąco w towarzystwie ryżu lub chlebków naan. Przed podaniem można posypać świeżą kolendrą lub pietruszką.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty