Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Chinkali

Chinkali

Gruzińskie pierogi nadziewane mięsem i rosołem. Pyszne i wyjątkowo efektowne. Nauczyłam się je robić na warsztatach kulinarnych z gruzińskim kucharzem, więc przekazuję wiedzę dalej!

Składniki na bardzo dużą porcję:

 Ciasto:

  • Mąka pszenna typ 480 - 600g
  • Woda zimna - ok 250ml
  • Sól - 1 łyżeczka
Farsz:
  • Mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe) - 500g
  • Cebula - 2szt nieduże
  • Kumin mielony - 1 łyżeczka
  • Kolendra świeża - pęczek
  • Sól - szczypta
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pieprz i chilli - według uznania
  • Bulion - ok 300ml

Ciasto:
Mieszamy mąkę i sól. Dolewamy porcjami zimną wodę. Zagniatamy ciasto i  długo wyrabiamy. Uwaga, ciasto jest bardzo gęste i twarde. Musi takie być, aby utrzymać ciężar farszu. Do wyrabiania ciasta potrzeba sporo siły. Kiedy ciasto będzie już jednorodne zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.

Farsz:
Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy. Do rosołu dodajemy mięso, cebulę czosnek, kumin, kolendrę, kumin, sól, pieprz, chilli. Mieszamy dość długo, najlepiej rozcierać mięso o ścianki naczynia, aby jak najbardziej się rozpadło. Zostawiamy na 10 min 

Chinkali
 

Ciasto po odpoczęciu jest już łatwiejsze w obróbce. Wałkujemy je na około 2cm. Wycinamy kółka za pomocą małej miseczki lub filiżanki.
Kółka ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko, mniej więcej na wielkość dłoni. Środek powinien być nieco grubszy, a boki cieniutkie.
Takie placki układamy na małej miseczce, tworząc nieckę, do której nalewamy 1-2 łyżki rosołu z mięsem.

Chinkali



Pierogi zawijamy w kształcie sakiewki. Robimy zakładkę na brzegu ciasta i doklejamy do niej kolejne małe zakładki. Mniej więcej w połowie można jeszcze dolać trochę farszu. Na końcu mocno ściskamy, naciągamy czubek i ukręcamy go.
Zapraszam do filmu, aby obejrzeć, jak robi to mój małżonek ;)
 


Gotowe pierożki układamy na desce posypanej mąką. 

Chinkali



Pierożki wrzucamy do wrzątku porcjami, gotujemy około 10-12 minut. Przekładamy na chwilę do zimnej wody i od razu wyciągamy.
Przed podaniem chinkali można posypać pieprzem.

Jak jemy chinkali? Łapiemy za ogonek, obracamy, nadgryzamy i wypijamy rosół. Teraz zjadamy pierożka. Ogonka nie jemy, bo może być jeszcze surowy



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty