Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Zdrowy talerz z hummusem i falafelem

Zdrowy talerz z hummusem i falafelem

Świeże warzywa z aromatycznym falafelem i hummusem - konkretny i sycący posiłek. Jest pyszne, chrupiące i z mnóstwem egzotycznych smaków.

Składniki na 2 porcje:

  • Gotowa mieszanka na falafel - 1 opakowanie 160g
  • Olej do smażenia
  • Marchewka - 2szt
  • Kalarepka - 1szt
  • Rzodkiewka - 1 pęczek
  • Inne ulubione owoce
Hummus:
  • Ciecierzyca gotowana - 100g + 2 łyżki zalewy
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Tahini - 2 łyżeczki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Przyprawy: kumin, kolendra, ostra papryka
  • Suszone pomidory w proszku do posypania

Falafele przygotowywałam z gotowej mieszanki. Wystarczy wymieszać z wodą, odstawić na 10 minut, uformować kulki lub kotleciki i usmażyć do oleju, aż do zarumienienia.
Można oczywiście przygotować falafele samodzielnie, polecam mój przepis. Jest to jednak dość czasochłonne.


Hummus:
Ciecierzycę wraz z zalewą, czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny, olejem i przyprawami miksujemy blenderem na gładką masę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy suszonymi pomidorami.


Na talerzu układamy pokrojone w słupki marchewki i kalarepkę, ćwiartki rzodkiewek, falafele oraz porcję hummusu.
Danie można przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy w pudełku.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty