Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Zupa gulaszowa z indyka z kaszą jęczmienną
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup. Gęsta, konkretna i z moją ukochaną kaszą jęczmienną! Dodatek pasty paprykowej ubogaca smak i aromat zupy.
Składniki:
- Mięso z indyka na gulasz - 400g (u mnie kawałki udźca)
- Marchew - 1szt
- Cebula - 1szt
- Pietruszka - 1szt
- Papryka - 1szt
- Por - 1/2 szt
- Pieczarki - 6szt średnich
- Pomidory krojone - 400g
- Olej - 2 łyżki
- Pasta paprykowa (ostra lub łagodna) - 1 łyżka
- Kasza jęczmienna - 150g
- Ziele angielskie - 4szt
- Liść laurowy - 4szt
- Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
- Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, sól, papryka słodka
Mięso na gulasz kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę
oleju i smażymy mięso przez kilka minut. Powinno tylko lekko się
zarumienić. Ściągamy mięso z patelni.
Warzywa obieramy i kroimy - marchew,pietruszkę i pora w plasterki,
cebulę w piórka, paprykę w paski. Pieczarki kroimy w plasterki.
Na patelnię dajemy drugą łyżkę oleju i teraz smażymy warzywa z pieczarkami, aż lekko się zarumienią.
Do garnka wkładamy mięso, podsmażone warzywa z pieczarkami, pomidory
krojone, liście, ziele, pieprz i pastę paprykową. Wszystko razem
gotujemy na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Długość gotowania
zależy od wielkości kawałków mięsa. U mnie wystarczyło 30 minut.
Próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i
papryką.
Dodajemy przepłukaną kaszę jęczmienną i gotujemy, aż zmięknie. Powinno wystarczyć 15 minut.
Zupa gulaszowa jest równie pyszna, a nawet lepsza, następnego dnia po zrobieniu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz