Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Sałatka z kuskusem perłowym i cieciorką

Sałatka z kuskusem perłowym i cieciorką
 

Pyszna i prosta sałatka z perłowym kuskusem, ciecierzycą i sosem z dodatkiem tahini. Idealnie sprawdzi się jako pudełkowe śniadanie do pracy albo dodatek do mięs z grilla.

Składniki na 3 porcje:

  • Kuskus perłowy - 100g
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek - 1/2 szt
  • Rzodkiewka - 6szt
  • Papryka - 1szt
  • Pieprz do smaku
  • Sezam do dekoracji
Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Tahini - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sok cytrynowy - 1 łyżeczka
  • Sól, suszony tymianek i bazylia

Kuskus perłowy, w odróżnieniu od zwykłego, musimy ugotować. Wkładamy do wrzątku i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Ciecierzycę odcedzamy. Pomidora, ogórka, rzodkiewkę i paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy z kuskusem.

Składniki na sos łączymy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Przed podaniem posypujemy sezamem i dekorujemy świeżymi ziołami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty