Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Camembert zapiekany z owocami

Camembert zapiekany z owocami

Chrupiący na zewnątrz i ciągnący w środku - pieczony camembert zachwyca smakiem i aromatem. Podałam go z dodatkiem owoców i płatków migdałowych. Polecam na szybki, przepyszny obiad.

Składniki:

  • Ser Camembert - 1szt
  • Jabłko - 1szt
  • Gruszka - 1szt
  • Winogrona - 1 garść
  • Żurawina ze słoika - 2 łyżki
  • Miód - 1 łyżka
  • Migdały płatki - 1 garść
  • Olej do nasmarowania naczynia

Jabłko i gruszkę kroimy. Winogrona pozostawiamy w całości. Ser nacinamy od góry w kratkę.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na środku układamy Camembert, a naokoło niego owoce - jabłka, gruszki, winogrona, żurawinę. Całość polewamy miodem i posypujemy płatkami migdałowymi.

Zapiekamy w 190 stopniach przez 15 minut z termoobiegiem.
Podajemy z pieczywem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty