Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Azjatycka zupa z krewetkami i fenkułem
Zupa z krewetkami i pastą Tom Yum - słodko-kwaśna, lekko pikantna i bardzo aromatyczna. Anyżkowy fenkuł świetnie pasuje do dań w azjatyckim stylu.
Czas przygotowania - około 30 minut
Składniki:
- Pasta Tom Yum - 40g
- Sos rybny - 1 łyżka
- Cukier - szczypta
- Pomidory krojone - 400g
- Mleko kokosowe - 1/2 puszki
- Fenkuł - 1/2 szt
- Grzyby mun - 2szt
- Papryka - 1szt
- Pieczarki - 10szt małych
- Krewetki małe (u mnie kidi) - 200g
- Makaron (u mnie wod noodles) - 150g
- Szczypiorek lub kolendra do dekoracji
Do garnka wlewamy ok 800ml wody. Dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny
i szczyptę cukru. Podgrzewamy i mieszamy. Gdy pasta zupełnie się
rozpuści dodajemy pomidory i mleko kokosowe. Gotujemy,
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie kroimy w paski.
Fenkuł obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Resztę kroimy w
piórka. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski. Wszystkie warzywa
i pieczarki dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa
zmiękną.
W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ja użyłam makaron wok noodles, ale dobrze sprawdzi się też sojowy czy
ryżowy.
Szykujemy krewetki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wkładamy je do zupy i gotujemy 2 minuty.
Do miseczek wkładamy porcję makaronu, zalewamy zupą, posypujemy szczypiorkiem lub kolendrą.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz