Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Pikantna zupa z kaczką i bambusem


Zupa w azjatyckim stylu, idealna na jesienne chłody - gęsta, pikantna i bardzo rozgrzewająca.

Składniki:

Bulion:

  • Udko z kaczki - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Suszony czosnek - 4 ząbki
  • Suszona cebula - 1 łyżka
  • Liście limonki kaffir suszone - 6szt
  • Ostra papryczka suszona - 1-2 szt
  • Imbir korzeń - kawałek około 2cm
  • Woda - 2l

 Dodatki:

  • Pędy bambusa - 225g (u mnie słupki)
  • Grzyby mun - 2szt
  • Jasny sos sojowy - 2 łyżki
  • Papryka chilli suszona grys - 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Makaron sojowy - 200g
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (+ 1/2 szklanki wody)
  • Czarny sezam do posypania

Bulion:
Wszystkie składniki bulionu gotujemy. W szybkowarze gotowałam 30 minut od złapania ciśnienia. W normalnym garnku gotujemy co najmniej 60 minut. Bulion odcedzamy. Warzywa nie będą nam już potrzebne. W razie potrzeby z góry bulionu możemy zebrać nadmiar tłuszczu.
Mięso obieramy od kości i kroimy na kawałeczki (bez skóry).

Dodatki:
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem przez 10-15 minut. Po tym czasie kroimy w paseczki. Pędy bambusa odcedzamy.
Do bulionu dodajemy kaczkę, grzyby i pędy bambusa. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, solą i chilli. Gotujemy jeszcze 10 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w połowie szklanki wody. Wlewamy do bulionu i gotujemy, aż zupa zgęstnieje.

Zupę podajemy z makaronem i posypujemy czarnym sezamem.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty