Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Siekany burger z kangura


Mięso z kangura w Polsce jest trudno dostępne i niestety drogie. Jeśli jednak uda wam się na nie trafić to gorąco polecam! W fakturze i kolorze jest podobne do wołowiny, a w smaku to wołowina z lekko słodką nutą (mi skojarzyło się z wątróbką). To jedno ze smaczniejszych mięs jakie jadłam. Podałam je jako siekanego burgera w domowej maślanej bułce.

Składniki na 4 burgery:

Burgery:
  • Mięso z kangura (stek)* - 500g
  • Olej - 2 łyżki
  • Pieprz, sól
Bułki maślane:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Drożdże - 20g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Mleko - 90ml
  • Masło - 40g
  • Jajko - 1szt + 1szt do posmarowania
  • Sól - szczypta
Dodatki:
  • Keczup, musztarda lub majonez
  • Rukola
  • Pomidor
  • Ogórek kiszony
  • Jalapeno marynowane
  • Cebula

* Mrożone mięso z kangura można kupić w dobrych hurtowniach spożywczych. Ja kupiłam w Selgrosie, ale jest też w ofercie Makro. 

Zaczynamy od bułek. 

Mleko z masłem i cukrem podgrzewamy. Powinno być letnie, a masło musi całkowicie się rozpuścić. Dodajemy drożdże i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne, nieklejące. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki. 

Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce w pojemniku przykrytym bawełnianą ściereczką. Po tym czasie dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy bułkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie ponownie możemy je lekko spłaszczyć (bułki powinny mieć dość dużą średnicę, aby zmieściły się w nich kotlety). Smarujemy roztrzepanym jajkiem. 

 

Bułki pieczemy w 200 stopniach przez 12-15 minut. Studzimy na kratce.


Mięso siekamy. Dodajemy olej, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kotleta, mocno ściskamy, aby dobrze się trzymał. 

Smażymy około 5-7 minut z każdej strony - mięso kangura dochodzi nieco dłużej niż wołowina. 

Po smażeniu odkładamy na talerz na 2-3 minuty.


Przekrojone bułki smarujemy wybranymi sosami, układamy dodatki - rukolę, pomidora, ogórka, jalapeno i cebulę oraz burgery.


 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty