Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Ziemniaki po cabańsku z piekarnika
Ziemniaki po cabańsku to danie z Chrzanowa, w innych rejonach Polski znane częściej jako "pieczone". Przepisów na to danie jest tyle ile gospodyń - widziałam już wersję z burakami czy pieczarkami. U mnie króluje wersja podstawowa, z boczkiem i kiełbasą.
Składniki:
- Ziemniaki - 1200g
- Marchew - 2szt większe
- Cebula - 3szt
- Kiełbasa (u mnie frankfurterki) - 140g
- Boczek wędzony (bez skóry) - 150g
- Sól i pieprz
- Liście kapusty - 2-3szt
Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w grubsze plastry. Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę i boczek kroimy w grubsze plasterki.
Połowę plastrów boczku układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Ziemniaki, marchew, cebulę, kiełbasę i pozostały boczek mieszamy, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na górze układamy liście kapusty. Zamykamy naczynie.
Pieczemy w 200 stopniach około 80 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, ewentualnie dopiekamy jeszcze 10 minut.
Moja mama podawała takie ziemniaki z wywarem ze świeżych grzybów, ale
dobrze sprawdzi się także barszcz lub żur.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz