Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Zapiekanka makaronowa z klopsami


Makaron zapiekany z warzywami, klopsikami i sosem koperkowym. Danie właściwie robi się samo, bo do pieczenia wkładamy surowy makaron i surowe mięso. 

A po dobry makaron zapraszam do Nudli Śląskich.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron świderki - 200g
  • Cukinia - 1 nieduża
  • Papryka - 2szt (u mnie zielona i czerwona)
Klopsiki:
  • Mięso mielone - 400g
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Pieprz, sól, pieprz ziołowy
Sos:
  • Mleko - 600ml
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Koperek - 3 łyżki
  • Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • Ser twardy - 40g

Cukinię kroimy w kostkę, papryki w plasterki lub małe kawałki. Mieszamy z surowym makaronem.


Mięso mieszamy z jajkiem, bułką i przyprawami. Formujemy klopsiki.

Z mleka odlewamy pół szklanki. Dodajemy mąkę, gałkę, pieprz, sól, papryki. Pozostałe mleko gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia. Dodajemy mleko z mąką, dokładnie mieszamy. Dodajemy koperek i starty lub drobno pokrojony ser.

Do naczynie żaroodpornego wkładamy makaron z warzywami, zalewamy sosem. Robimy delikatne wgłębienia i wkładamy w nie klopsiki.


Pieczemy pod przykryciem w 160 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut, potem bez przykrycia i bez termoobiegu dopiekamy przez 10 minut. Podajemy od razu po upieczeniu.



 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty