Polecane
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Wegański deser kokosowo-malinowy
Prosty deser z kaszy jaglanej, kokosu i malin. Mnóstwo dobrych składników w słodkiej przekąsce!
Składniki na 6 porcji:
Kasza z kokosem:
- Kasza jaglana - 1 szklanka
- Mleko roślinne (dowolne) - 3 szklanki
- Woda - 1 szklanka
- Cukier - 5 łyżek (lub inne słodzidło)
- Kokos wiórki - 200g
- Likier amaretto (opcjonalnie) - 3 łyżki
Maliny:
- Maliny (mogą być mrożone) - 400g
- Cukier - 1 łyżka
Kaszę jaglaną przepłukujemy kilkukrotnie, aż odlewana
woda będzie czysta. Wcześniej można także kaszę zalać wodą na pół
godziny, ale nie jest to niezbędne.
Kaszę zalewamy mlekiem roślinnym i wodą. Dodajemy cukier lub słodzik.
Gotujemy na małym ogniu, od momentu wrzenia przez około 20 minut. Kasza
powinna być miękka. Miksujemy ją blenderem. Dodajemy kokos i ewentualnie
amaretto, gotujemy jeszcze kilka minut, pilnując aby się nie
przypaliło.
Odstawiamy do ostudzenia.
Maliny z cukrem gotujemy na małym, aż się rozpadną i stworzą sos.
Do pucharków nakładamy na przemian masę z kaszy i sos malinowy. Całość możemy udekorować listkami mięty lub świeżymi owocami.
Deser podajemy schłodzony.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz