Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Ziemniaki w pomidorowo-kokosowym curry


To danie, które uwielbiam i do którego często wracam. Ziemniaki w orientalnym wydaniu - w curry z pomidorami i mlekiem kokosowym.

  • Ziemniaki - 4 większe
  • Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
  • Cebula - 3szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Mleczko kokosowe - 200ml
  • Liście curry - 1 łyżka
  • Liście kafir - 4szt
  • Pasta curry - 50g (jeśli wolicie mniej pikantne danie wystarczy 20g)
  • Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
  • Opcjonalnie przyprawy mielone:
  • Kolendra - 1 łyżeczka
  • Kumin - 1 łyżeczka
  • Do posypania: czarnuszka lub czarny sezam

Cebulę kroimy w piórka, ząbki czosnku wyciskamy. Razem przesmażamy na oleju. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy pomidory, mleczko kokosowe, pastę curry, liście kafir i curry, cukier i przyprawy. Razem dusimy pod przykryciem, aż zacznie się gotować.

Dodajemy ziemniaki pokrojone w większą kostkę. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu około 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy wody.

Przed podaniem posypujemy czarnuszką lub sezamem. 


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty