Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Pasztet pieczony z kurczaka


Pyszny, bardzo prosty i tani przepis na pieczony pasztet z kurczaka. Jest kremowy, z chrupiącą skórką. Oczywiście dużo lepszy niż pasztety ze sklepu. Świetnie sprawdzi się na imprezie!

Składniki:

  • Kurczak - ok 1,5 kg
  • Wątróbka drobiowa - 250g
  • Słonina - 200g
  • Pietruszka - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Bułka kajzerka (czerstwa) - 1szt
  • Jajka - 2szt
  • Whisky - 50ml
  • Przyprawy mielone:
  • gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • pieprz, sól, papryka słodka i wędzona - do smaku
  • Do naczynia żaroodpornego:
  • Olej i bułka tarta

Słoninę kroimy w grubszą kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy, aż słonina zacznie się wytapiać. Kurczaka kroimy na części i dodajemy do słoniny. Cebulę kroimy na ćwiartki, pietruszkę na kawałki i również dodajemy do garnka. Doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy pod przykryciem przez 60 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i dusimy jeszcze 15 minut.

Po ostudzeniu wyciągamy z garnka kurczaka, wątróbkę, słoninę i warzywa. Obieramy mięso z kurczaka od kości. W pozostałym w garnku sosie moczymy bułkę, aż będzie miękka.

Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mielenia. Na końcu przepuszczamy namoczoną bułkę. Masę doprawiamy whisky, solą, pieprzem, paprykami i gałką muszkatołową do smaku. Dodajemy jajka, sos z garnka i bardzo dokładnie wyrabiamy. Masę pasztetową wkładamy do natłuszczonego i posypanego bułą tartą naczynia żaroodpornego (u mnie wielkości 25x10cm). Naczynie wkładamy do większego naczynia i zalewamy wodą do połowy wysokości.

Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby góra nie spiekła się za mocno.


Po ostudzeniu wkładamy pasztet do lodówki, najlepiej na całą noc. Pasztet ma dobrą konsystencję - nie jest za twardy ani za miękki. Dla urozmaicenia do pasztetu można dodać suszoną żurawinę lub śliwki.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty