Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mintaj z warzywami w curry
Składniki na 4 porcje:
- Mintaj filet - 400g
- Marchew - 3 szt
- Pietruszka - 2 szt
- Cebula - 2-3 szt
- Pomidory z puszki - 400g
- Kalafior (same różyczki) - 200g
- Olej - 1 łyżka
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- Liście kafir - 3 szt
- Pasta curry - 40g
- Sól, pieprz
- Ryż - 200g
- Curry mielone - 1 łyżka płaska
- Do posypania - czarnuszka
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z dodatkiem mielonego curry.
Fileta z mintaja kroimy na kawałki. Marchew, i pietruszkę trzemy na tarce. Cebulę kroimy na piórka, kalafiora na małe różyczki.
Na oleju przesmażamy marchew z cebulą, pietruszką i kalafiorem. Dodajemy
pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Teraz
dodajemy pastę curry, koncentrat, liście kafir. Dusimy jeszcze 5 minut.
Jeśli warzywa są bardzo gęste, można dolać trochę wody. Na sam koniec
dodajemy pokrojoną rybę, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy delikatnie i dusimy 5-7 minut. Sprawdzamy, czy ryba jest już
gotowa.
Danie wykładamy delikatnie na talerz lub do miski (ryba będzie się rozpadać). Podajemy z ryżem, posypane czarnuszką.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz