Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Fantazja kakaowo-kajmakowa z kokosem


Kakaowy biszkopt, kajmak, kokos, herbatniki i bita śmietana - to ciasto jest pełne pyszności. Jest idealne na większe okazje, pięknie się prezentuje i smakuje wyśmienicie. 

Składniki:

  • Biszkopt na blachę 25x35cm:
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 180g
  • Mąka pszenna - 140g
  • Kakao ciemne - 20g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Do nasączenia:
  • 1/2 szklanki wody przegotowanej + sok z połowy cytryny + 1/2 łyżeczki cukru

  • Krem budyniowy:
  • Mleko - 850ml
  • Budyń waniliowy z cukrem - 2szt
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Masło - 300g
  • Wiórki kokosowe - 150g

  • Bita śmietana:
  • Śmietanka 36% - 500ml
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Fix do śmietany - 24g
  • Ekstrakt waniliowy - ilość zgodnie z instrukcją

  • Dodatkowo:
  • Herbatniki kakaowe - 400g
  • Masa kajmakowa - 1 puszka
  • Wiórki kokosowe - 50g

Biszkopt:
Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 35 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół i dolną część nasączamy.

Krem budyniowy.
Budynie mieszamy z mąką i cukrem. Gotujemy zgodnie z instrukcją, ale w 850ml mleka. Budyń będzie bardzo gęsty. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy. Dodajemy w partiach budyń, a na końcu kokos. Masę dzielimy na pół.

Na nasączoną połowę biszkoptu wykładamy pół kremu, układamy połowę herbatników (cała blacha powinna być pokryta), rozsmarowujemy kajmak, układamy drugą połowę herbatników, drugą połowę masy i górną połowę biszkoptu.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Pod koniec robimy bitą śmietanę.
Śmietankę ubijamy z fixami, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Ubita śmietanę wykładamy na ciasto i posypujemy kokosem. Wkładamy do lodówki na całą noc.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty