Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Piernik dojrzewający z marcepanem i śliwką


To zdecydowanie najlepszy piernik jaki jadłam. Aromatyczne, dojrzewające ciasto przekładane powidłami śliwkowymi i domowym marcepanem. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Miód - 250g
  • Masło - 150g
  • Mąka - 500g
  • Jajko - 2szt
  • Mleko - 80ml
  • Cukier - 150g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika - 2 łyżki
  • Marcepan:
  • Mąka migdałowa - 200g
  • Cukier puder - 200g
  • Likier amaretto - 80ml
  • Do przełożenia:
  • Powidła śliwkowe - cały słoik
  • Polewa:
  • Czekolada gorzka - 120g
  • Czekolada mleczna - 100g
  • Masło - 50g
  • + opcjonalnie - likier Amaretto do nasączenia

Piernik musimy przygotowywać co najmniej 4 tygodnie przed świętami.

Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, mieszając drewnianą łyżką, aby dobrze się połączyły. Studzimy. Dodajemy mąkę, jajka, miód, mleko, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dość długo na gładką masę. Przekładamy do szklanego naczynia i przykrywamy (ja korzystałam z naczynia żaroodpornego). Wkładam do lodówki na 3 tygodnie.

Na tydzień przed świętami bierzemy się za pieczenie. Ciasto rozkładamy na największej blaszce dołączanej do piekarnika (u mnie 40x30cm), na papierze do pieczenia. Ciasto będzie teraz elastyczne i trochę gumiaste. Takie ma być! Po rozłożeniu na całą blachę będzie wydawać się dość cienkie, ale bardzo ładnie wyrośnie. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut (góra-dół).


Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto kroimy na 3 równe część. Każdą z nich możemy nasączyć Amaretto, ale nie jest to konieczne, bo ciasto ładnie zmięknie dzięki powidłom.


Robimy marcepan. Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy porcjami likier Amaretto zagniatając na gładką masę. W zależność od ilości likieru masa może być bardzo gęsta (do rozwałkowania) lub bardziej miękka (jak u mnie - do rwania na kawałki).

Blat piernikowy smarujemy 1/2 słoika powideł, na to układamy marcepan, następny blat, powidła, marcepan i ostatni blat. Ciasto zawijamy szczelnie w folię aluminiową, wkładamy do lodówki i obciążamy. Ja na cieście położyłam deskę, a na niej obciążenie do hantli o wadze 2,5kg. Myślę że nawet 1 kg spokojnie by wystarczył.  


Ostatni etap to polewa czekoladowa, którą można zrobić dzień przed Wigilią. Czekolady łamiemy na kostki. Dodajemy masło i w kąpieli wodnej podgrzewamy, aż dobrze się połączą. Piernika kroimy na 3 kostki. Każdą polewamy obficie polewą czekoladową. Wkładamy do lodówki.

Ciasto dojrzewające ma wyjątkowy smak. Piernik jest miękki, bardzo aromatyczny. Wykonanie jest co prawda czasochłonne, ale smak wynagradza każdą minutę pracy ;)



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty