Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Migdałowo-bakaliowe świąteczne ciasteczka


Mięciutkie ciasteczka z bakaliami, pachnące migdałami i pomarańczową skórką. Smakują wyśmienicie, a zrobienie ich zajmie najwyżej godzinę. 

Składniki na 20 sporych ciasteczek:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Cukier - 75g
  • Serek homogenizowany naturalny - 150g
  • Jajko - 1szt
  • Mąka pszenna - 230g
  • Mielone migdały - 100g
  • Rodzynki - 30g
  • Żurawina - 30g
  • Morele suszone - 40g
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 50g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kardamon - 1 łyżeczka 
  • + opcjonalnie rum do zalania rodzynek  
  • Po pieczeniu:
  • Masło - 100g
  • Cukier puder

Rodzynki można zalać rumem na godzinę przed pieczeniem, ale nie jest to konieczne. Morele kroimy w kostkę.

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, serek homogenizowany, proszek do pieczenia, kardamon i mąki. Mieszamy mikserem, aż składniki ładnie się połączą. Dodajemy skórkę pomarańczową, żurawinę, morele i odcedzone rodzynki.

Masę nabieramy łyżką, formujemy w kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy. 

 
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut góra-dół.


Pod koniec pieczenia roztapiamy 100g masła. Ciasteczka układamy na kratce i od razu po upieczeniu polewamy masłem i posypujemy obficie cukrem pudrem. Pod kratkę najlepiej rozłożyć dużą blachę z folią aluminiową.


Ciasteczka po ostudzeniu trzymamy w zamkniętym pojemniku. Z czasem będą robić się twardsze. Teoretycznie mogą leżeć nawet 2 tygodnie, ale u mnie nigdy się to nie zdarza.  


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty