Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Danie z mięsem mielonym i selerem naciowym


Błyskawiczne danie z mięsa mielonego i warzyw. Zrobicie je w mniej niż pół godziny. Można podać je z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem. 

  • Mięso mielone (najlepiej wołowe) - 400g
  • Seler naciowy - 1szt
  • Cukinia - 2szt małe
  • Papryka czerwona - 2szt
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Ocet - 1 łyżka
  • Przyprawy
  • Pieprz, sól, papryka słodka i ostra, chilli, bazylia

Cukinie, paprykę i cebulę kroimy. Selera obieramy z grubszych włókien i również kroimy. Na oleju przesmażamy mięso mielone przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa, sól, pieprz, chilli, paprykę słodką i ostrą. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i bazylię - dusimy kolejne 5 minut. U mnie sos został podany z kaszą gryczaną.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty